Poljska ambasada u Parizu demantovala izjavu svog ambasadora

Obavezno pročitajte

Ambasada Poljske u Francuskoj demantovala je izjavu svog ambasadora da je Poljska spremna da uđe u sukob sa Rusijom ako Ukrajina bude poražena.

„U vezi sa komentarima na intervju ambasadora Rosciševskog francuskom kanalu ‘LCI’ 18. marta ove godine, skrećemo pažnju na činjenicu da je u nekim medijima tumačen izvučen iz konteksta u kojem je dat“, navodi se u saopštenju ambasade.

- Advertisement -

Diplomatsko predstavništvo insistira da je tokom polučasovnog razgovora sa novinarom „ambasador Rosciševski uveravao da postoji potreba pomoći Ukrajini od strane saveznika“.

„Govorio je i o opasnosti koju Rusija predstavlja za Evropu i evropske vrednosti. Precizno slušanje celog razgovora jasno daje do znanja da u njemu nije bilo obećano direktno učešće Poljske u sukobu, već samo upozorenje o posledicama koje bi poraz Ukrajine mogao da donese – mogućnost napada ili uvlačenje Rusije u rat zemalja srednje Evrope, baltičkih zemalja i Poljske“, navodi se u saopštenju.

Ambasada tvrdi da u drugim fragmentima intervjua ambasador „jasno kaže da Poljska nije u ratu, ali da će učiniti sve da pomogne Ukrajini da se odbrani u ovom sukobu“, a „pokušaje da se pronađu senzacionalističke izjave“ koje se ne uklapaju u dejstva koje je Poljska dosledno preduzimala godinu dana ambasada je nazvala „zlonamernim“.

Ranije je poljski ambasador u Francuskoj Jan Emerik Rosciševski izjavio da ako Ukrajina ne uspe da odbrani svoju nezavisnost, Poljska neće imati izbora i moraće da uđe u sukob.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

NOLE PORUČIO: Neću da idem niz dlaku sistemu! (VIDEO)

Na konferenciji za medije na Rolan Garosu, Novak Đoković je istakao da ne želi da se menja ni da...

Još priča na sličnu temu