17.1 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

PLATIĆEMO ZA SANKCIJE RUSIJI: Rumunija paniči i predviđa Evropi surovu zimu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predstojeća zima mogla bi da bude najteža za celu Evropu u poslednjih 60 godina – Evropska unija će platiti za sankcije koje su uvedene protiv Rusije, izjavio je potpredsednik Vlade Rumunije Kelemen Hunor.

„Pre svega ćemo mi, Evropska unija, platiti za sankcije protiv Rusije. Evropa, EU, mi treba da kažemo otvoreno: svi ćemo platiti cenu za to ove zime. Nažalost, trenutno se ne predviđa, nema nikakvih znakova da se bliži kraj rata. To će biti surova zima, a možda i najsurovija u poslednjih 40, 50, 60 godina, nažalost, za celu Evropu“, rekao je Hunor za televiziju B1 TV.

- Advertisement -

Kako je istakao, sukob na teritoriji Ukrajine će trajati duže nego što su svi mislili, što će takođe da se odrazi na EU.

Međutim, Hunor smatra da su sankcije ipak morale da se uvedu, jer „nije bilo drugih poluga uticaja“.

Ipak, po njegovom mišljenju, Rumunija će se izboriti sa problemima u energetici.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

- Advertisement -

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti