PISMO DOKTORKE DRMA SRBIJU: Vlast ponižena!

Obavezno pročitajte

Doktorka Aleksandra Janković uzdrmala medije

Doktor Aleksandra Janković, radiolog, obratila se javnosti otvorenim pismom u kome poručuje da država i političari, radi sopstvene popularnosti, ne rade na sprovođenju postojećih mera i dodaje da se „dobrom delu naroda dozvoljava bahato ponašanje, nenošenje maski, žmuri nad radom noćnih klubova bez poštovanja minimuma mera“.
„Zamislimo dva scenarija – prvi, u kom i narod i država timski rade sve što je do njih da bi se epidemija držala pod kontrolom.

Postoji briga jednih za druge, solidarnost među sugrađanima, svest o teškom položaju zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika u doba pandemije. Odgovorno tvrdim – da je takva praksa, nijednom zdravstvenom radniku ne bi bilo teško da se žrtvuje, da radi i preko svojih mogućnosti stavljajući na prvo mesto opšte dobro i zdravlje svog naroda. Radio bi sa dodatnom motivacijom, nošen ponosom i ljubavlju prema profesiji koju je izabrao.

doktor,
Doktorka Aleksandra Janković
- Advertisement -

Sa druge strane, imamo situaciju kakva je trenutno – situaciju u kojoj pre svega država i političari, radi sopstvene popularnosti, ne rade na sprovođenju postojećih mera, gde se dobrom delu naroda dozvoljava bahato ponašanje, nenošenje maski, žmuri se nad radom noćnih klubova bez poštovanja minimuma mera, i gde teoretičari zavera imaju jednak tretman kao članovi naučne zajednice.

U takvim okolnostima, mi kao zdravstveni radnici se osećamo izdano, kao nekakvi žrtveni jaganjci koji će platiti svojim psihičkim ili fizičkim zdravljem, radeći do iznemoglosti da ljudi ne bi umirali po ulicama. Mi treba da budemo žrtve te nakaradne predstave, nekakvog privida normalnog života?! I to isključivo žrtve onog dela naše zajednice koji ne haje za druge, već isključivo za sebe i zadovoljenje svojih sebičnih potreba.

Ne treba nam ponižavajućih 10.000 dinara. Ljudi, stavite te maske na lice, jedno vreme izbegavajte aktivnosti koje vam nisu od vitalne važnosti, a država nek radi ono što je do nje da bi se pojedinci disciplinovali, a sistem funkcionisao. Možda neka uređenija zemlja može sebi da dozvoli i opuštenije ophođenje zahvaljujući jačem zdravstvu. Naše je nazalost takvo da nemamo prava na taj luksuz.

I za kraj – država bi konačno mogla da edukuje ljude zbog čega je važno da se maske nose. Da je tačno da ne štite 100%. Kao što ni pojas u kolima ne stiti 100%, pa ga vezujemo. Vezujemo ga jer se pokazalo da spasava živote, a ko to ne radi plaća kaznu. Apsolutno isto bi moralo da važi i za maske u doba najveće pandemije u poslednjih 100 godina.

Očekujemo od države da edukuje ljude da ovo nije najsmrtonosniji virus i da ne moraju konstantno da žive u strahu. Ali da zbog njegovog potencijala da napravi kolaps u bolnicama mora da se insistira na preventivnim merama i usporavanju epidemije, jer u suprotnom nećemo moći da dođemo do lekara ni za druge bolesti i stanja.

Očekujemo od države da insistiranjem na merama (ne samo deklarativno nego i u praksi) pokaže da brine o svom narodu. O svojim zdravstvenim radnicima. A tih 10.000 dinara, nek slobodno sačuvaju za sebe“, navodi se u pismu doktorke Aleksandre.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu