20.5 C
Belgrade
ponedeljak, 26 oktobra, 2020

PANIKA: Lukašenkovi tokovi novca vode do SNS čoveka!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Sajt „Euobserver“ objavio je da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ima porodične veze sa najmanje dve firme na Kipru, dok Evropska unija priprema istragu sa tokovima njegovog novca. U pitanju su dve kiparske kompanije „Eastleigh Trading“ i „Dana Holding“, a ova druga se dovodi u vezu sa poznatom srpskom porodicom Karić.

Ako se bolje pogleda na ove firme, lako može da se dođe do zamršenih finansijskih veza između Nikozije i Minska. Evropske države, uključujući Kipar, složile su se u ponedeljak da će da zamrznu Lukašenkova sredstva ukoliko ih pronađu. Kako navode izvori Euobservera, evropske zemlje bi u budućnosti mogle da prošire sankcije i na poslovne tajkuna koji su omogućili bogaćenje predsednika Belorusije.

PANIKA: Lukašenkovi tokovi novca vode do SNS čoveka! 1

© Sputnik / Mihail Klimentjev
“Sankcije imaju široke legalne okvire i mogli bi da se odnose na, bukvalno, hiljade imena,” navodi izvor ovog medija.

- Advertisement -

Kompanije “Eastleigh Trading“ i “Dana Holding“ bave se investicijana i prodajom nekretnina, i obe se dovode u vezu sa snajom predsednika Lukašenka, Liliom, koja je udata za njegovog najstarijeg sina Viktora.

Kompaniju “Dana Holding” vode članovi porodice Karić, Nebojša i Bojan, sinovi Bogoljuba, sa kojim Lukašenko ima odlične veze. Kada je reč o poslovanju firme, pored Nebojše i drugi članovi porodice Karić učestvuju u njenom radu kao akcioniri, među kojima Danica Karić Stojilković, Jelena i Nadežda Lazarević. Njihov zbirni kapital u akcijama iznosi 200.000 evra.
Pomenuta firma, tokom proteklih nekoliko godina dobila je ugovore za izgradnju kula luknuznih stanova u Minsku.

PANIKA: Lukašenkovi tokovi novca vode do SNS čoveka! 2

Tokom protesta protiv Lukašenka, kompanija je pružala svesrdnu podršku predsedniku Belorusije, a oni su to demantovali, iako postoji dokument koji može da potkrepi pomenutu tvrdnju.

- Advertisement -


“Ova tvrdnju kategorički odbijamo. ‘Dana holdings’ je dobila sve građevinske dozvole na otvorenom tržištu i u skladu sa zakonima Belorusije”, rekao je PR kompanije.

Liliu je za direktorku “Eastleigh Trading” imenovao bivši šef za borbu protiv korupcije u beloruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Vjačeslav Dudkin, koji je pobegao iz zemlje. On je naveo da su ona i vlasnik kompanije, “beloruski tajkun”, Vladimir Peftiev koristili firmu za brojne prevare.

Peftiev je inače 2011. stavljen na listu sankcija EU s obrazloženjem “da je bio ključni finansijski sponzor Lukašenkovog režima”.

Direktorka “Eastleigh Trading” Lilia ima umetničku galeriju u tržnom centru u vlasništvu firme “Dana Holdings”, a opozicioni lideri kažu da je sklona davanju različitih ustupaka favorizovanim preduzećima.

- Advertisement -

Veza između Minska, Nikozije i Beograda baca sumnju na neke “lavirintne” finansijske tokove između Belorusije i EU. Kada je reč o Kipru, ova država ima više stranih investicija nego bilo koja druga zemlja EU. Pojedine velike beloruske kompanije investirale su na Kipru, poput IT firme Asbis, koja prema godišnjem izveštaju ima prihode od 1,6 milijardi evra, a čije globalno sedište je u kiparskom gradu Limasolu. Druga velika firma, “Wargaming group” ima prihode od 1,3 milijardi dolara. Sedište kompanije je u Nikoziji.

Kiparsko ministarstvo finansija reklo je da nema ničega sporno u transakcijama.

“Finansijske transakcije sa Kipra u Belorusiju su ograničene”, saopšteno je iz ministarstva, koje je inače odbilo da kaže da li zna za neku firmu koja je direktno povezana sa Lukašenkom.

SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

PLANETA GORI, A MEDIJI ĆUTE: Ratovi na ulicama zbog „korona okova“ (VIDEO)

Uvođenje novih oštrijih mera u borbi protiv širenja virusa korona širom Evrope pokrenulo je talas nasilnih protesta. Tokom vikenda došlo je...

KORONA NACISTI: 2. talas, Biološko oružje, maskirani svet i novi fašizam, MASKE ZA BUDUĆI RAT!

ŠTA SE ZBIVA ZAISTA?Šta se zbiva kod nas i u svetu u doba „resetovanja“ putem trovanja koronom?Slobodan Erić,...

USTAJ NARODE: Vučić uvodi polijski ČAS! Povećati broj zaraženih!

Vučić i njegove namereBeograd -- Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio da o uvođenju "najoštrijih" mera treba razmišljati ukoliko...

DA SE SVI USREĆIMO: Vučić će prvi da primim vakcinu protiv kovid-19!

Vučić o primanju kovid-19 vakcinePredsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obraća se nakon sednice Predsedništva SNS-a,...

GENERAL NIJE MOGAO VIŠE DA ĆUTI: Legija mi je spasio život, otkrio zašto je ubijen Đinđić 2003. GODINE!

General Radosavljević i ispovestGeneral Goran Radosavljević Guri živi je svedok i aktivni učesnik novije srpske istorije. U...