7.3 C
Belgrade
понедељак, 30 марта, 2020

OVO SU PRAVILA ZA SAJAM: Šta ćete moći da ponesete i kuda možete da se krećete

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Uslovi: Uz 3.000 kreveta stavljaju se natkasne i paravani, a svako ko bude upućen tamo moći će da ponese lične stvari i telefon i da slobodno šeta po smeštaju i razgovara sa ostalima.

Na Beogradskom sajmu biće smešteni inficirani koronavirusom s blagom kliničkom slikom i oni će tu moći slobodno da se kreću i komuniciraju, uz sve ono što im je neophodno za svakodnevno funkcionisanje, počev od telefona, ličnih stvari…

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Vojska Srbije na Sajmu je razmestila već 3.000 kreveta, a pored njih biće nameštene natkasne za svakog pacijenta, kao i paravani između kreveta. rof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rekla je za Kurir da će tu biti lagodniji uslovi za inficirane koronavirusom.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

– Osobe s lakšim formama će moći slobodno da se kreću i da pričaju jedne s drugima, da koriste mobilne telefone, to će biti lagodniji uslovi. Tu će biti smešteni svi koji već imaju koronu i blaži oblik kliničke slike, dakle, već imaju vrus i ne mogu jedni druge da ugroze. Biće pod zdravstvenim nadzorom i čekaće samo da virus prođe. Kad nekome od njih u 24 sata dva puta bude negativan nalaz testa na koronu, biće otpuštani kućama – rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala da su to slučajevi poput onih koji su, iako imaju kovid-19, bili u kućnoj izolaciji.

FOTO: KURIR TV PRINTSCREEN

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog iz Tiršove i član kriznog štaba za kovid-19, rekao je za Kurir da će smeštaj na Sajmu verovatno sutra postati operativan i moći da prima prve pacijente.

– Svi oboleli koji budu tu smešteni moći će sasvim normalno da funkcionišu, samo što će im kretanje biti ograničeno na taj prostor na Sajmu, što je i logično jer su oboleli od kovida-19 – naglasio je Nestorović.

FOTO: KURIR

On je naveo da će pored svakog kreveta biti natkasna i paravani, kako bi ipak svako imao i privatnost i mesto za svoje stvari.

– Svako može da ponese mobilne telefone, svoje stvari, dakle svoje pidžame, papuče i sve što mu treba. Imaće, naravno, obezbeđenu hranu, grejanje, toplu vodu, što znači i mogućnost za redovno tuširanje. Sve će to biti laki pacijenti koji će između sebe komunicirati – kazao je Nestorović.

FOTO: TANJUG PRINTSCREEN

Kako će se rešavati situacije tipa da su roditelji zaraženi, a nemaju gde dete, objasnio je epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

– Imali smo sličnu situaciju, da su roditelji oboleli, a dete nije smelo da ide kod babe i dede da njih, kao starije osobe, ne bi ugrozilo. Uz odobrenje majke dete smo odvezli u jedno mesto u unutrašnjosti kod čoveka koji mu je, čini mi se, ujak, u svakom slučaju blizak rod – kazao je Kon.

On je naveo i da još nije sve precizno i detaljno razrađeno, pa ni to da li bi, recimo, deca neke dobi koja bi imala lakši oblik kovida-19 mogla da budu smeštena na Sajam.

– Ako bi dete bilo pozitivno, to bi verovatno zavisilo od životne dobi, možda ona ne mlađa od 12 ili 14 godina. Zasad nije bilo konkretne razrade toga. Biće teško, svakako, ali ćemo se boriti – kazao je Kon.

- Advertisement -
SourceKurir

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

VANREDNO OBRAĆANJE BOŠKA OBRADOVIĆA: Ovo je poslednji čas ili … (VIDEO)

„Sve više je komentara i analiza stručnjaka u svim društvenim oblastima da će aktuelna pandemija imati velike negativne posledice po čovečanstvo, pre...

VUČIĆ: Zabrana kretanja 24 sata ako građani ne promene ponašanje

"Ukoliko se naše ponašanje ne promeni predložiću Vladi Srbije da uvede policijski čas koji će trajati 24 sata", rekao je za TV...

VANREDNO OBRAĆANJE BOŠKA OBRADOVIĆA: Ovo je poslednji čas ili … (VIDEO)

„Sve više je komentara i analiza stručnjaka u svim društvenim oblastima da će aktuelna pandemija imati velike negativne posledice po čovečanstvo,...

OČITAO MU LEKCIJU: Dragan Đilas uputio pismo Aleksandru Vučiću (VIDEO)

Na samom pocetku treba da razjasnimo jednu stvar. Srbija danas funkcioniše, ne zbog tebe i tvojih konferencija za štampu već zbog ljudi...

NEMAČKA: Ubio se ministar finansija i nesuđeni premijer

Ministar finansija nemačke pokrajine Hesen Tomas Šefer pronađen je mrtav pored železničke pruge, a policija pretpostavlja da se radi o samoubistvu. Prema...