Otkriveno: Ovo su zabranjeni otrovi koje Evropa prodaje nerazvijenim zemljama!

Obavezno pročitajte

Evropske zemlje prodaju siromašnim državama otrovne i opasne supstance zabranjene u EU

Zaključak je istraživanja koje su sprovele nevladine organizacije i novinari iz više evropskih država.

Italija je na prvom mestu među članicama EU po izvozu u treće zemlje opasnih pesticida, hemikalija koje su na teritoriji EU zabranjene, prenosi Tanjug.

Ovo je rezultat devetomesečnog zajedničkog rada koje su provele nevladine organizacije kao što su „Grinpis“ ili „Javno oko“ i novinari istraživači.

Pčele

© CC0 / PIXABAYPola milijarde pčela pomrlo zbog upotrebe opasnih pesticida

Proizvodnja i izvoz opasnih hemikalija uvek su bili obavijeni velom tajne, ali je zahvaljujući udruženom naporu ovih organizacija, javnost po prvi put upoznata sa delom činjenica.

Dokumenti koji su prikupljeni pokazuju da EU fabrike hemijskih proizvoda planiraju da proizvedu i prodaju u treće zemlje, izvan EU tržišta, više od 82.000 tona pesticida.

Rupe u nacionalnim zakonima i neprecizne uredbe na EU nivou omogućavaju da fabrike hemijskih proizvoda nesmetano rade i plasiraju svoje proizvode na tržište zemalja izvan EU

Samo italijanske fabrike proizvode oko 12 odsto od ukupne količine po zdravlje i okolinu opasnih pesticida, koje najčešće prodaju siromašnim zemljama.

„Hemijski giganti preplavili su siromašne zemlje sa opasnim i otrovnim pesticidima koje smo mi, na našem tržištu, ispravno zabranili. Apsurdno je da prodajemo otrovne pesticide u zemlje iz kojih, posle, proizvodi završavaju na našim stolovima i u našim tanjirima“, rekla je direktorka za poljoprivredu italijanskog ogranka „Grinpisa“, Federika Ferario.

otrovi

© CC BY 2.0 / FLICKR/SCOT NELSONNemački gigant plaća 11 milijardi dolara odštete zbog herbicida koji se povezuje sa izazivanjem raka

„Ovu praksu EU mora što pre zabraniti“, kaže Ferario. Poslednjih meseci desetak stručnjaka Ujedinjenih Nacija za ljudska prava su apelovali da se prestane sa proizvodnjom i izvozom u siromašne zemlje hemikalija opasnih po ljudsko zdravlje.

Među opasnim proizvodima je tako čisti „trifrularin“, koji proizvodi italijanska fabrika „Finkimika“ koji se koristi za proizvodnju herbicida. Ta hemijska supstanca je kancerogena i zbog visoke toksičnosti za ribe i druge morske životinje, je još 2007 godine zabranjena u EU.

Drugi toksični i po ljudsko zdravlje opasni hemijski proizvod je „atracin“, koji je u zoni EU zabranjen jer zagađuje podzemne vode.

Sourcesputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu