OTKRIVENO JE: Evo kako će kamere snimati policajce

Obavezno pročitajte

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević predstavio je danas Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću kamere za uniforme i demonstrirao način njihove upotrebe.

- Advertisement -

Na početku obuke pripadnika saobraćajne policije za upotrebu kamera za uniforme, Lakićević i Pašalić konstatovali su da će ove kamere doprineti većoj transparentnosti rada saobraćajne policije, ali i smanjiti mogućnost zloupotreba tokom obavljanja policijskih poslova.

Zaštitnik građana Pašalić istakao je da kamere za uniforme imaju veliki značaj kao antikorupcijsko sredstvo, da je ceo projekat pažljivo ispitivan tri godine i da je uvođenje ovog sistema u potpunosti u skladu sa zakonom.

Pašalić je naglasio da podaci sa kamera za uniformu ne mogu da budu zloupotrebljeni jer se podaci čuvaju na posebno zaštićenom softveru, za koji se tačno i unapred zna ko njime rukuje i kome ne može pristupiti neograničen broj ljudi.

„Ako neka informacija „procuri“, znaće se ko je zloupotrebio ovlašćenje“, naglašava Pašalić.

Lakićević je Zaštitniku građana predočio da će pristup podacima sa kamera za uniforme, čija će primena početi 1. septembra na auto-putu u okolini Beograda i u presretačima širom zemlje, imati samo ovlašćena lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Objasnio je da će to biti neposredne starešine i službenici iz unutrašnje kontrole, kao i oni koji dobiju zadatak da određenu intervenciju ili policijsko ovlašćenje preispitaju.

Načelnik Uprave saobraćajne policije je istakao da se kamere neće koristiti za procesuiranje krivičnih dela i prekršaja i da se snimljeni video i audio materijal čuva 45 dana, nakon čega se briše.

Lakićević je naveo da se kamera nalazi na prednjoj strani na uniformi policijskog službenika i da on ima obavezu da obavesti građane da će njegova intervencija biti audio-video snimljena.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu