понедељак, 17 фебруара, 2020

OSVETIO CEO KOMPLEKS: Čuda Svetog Save i danas se prepričavaju u Bugarskoj!

Predlažemo

Glečer visok 40 metara se srušio (VIDEO)

Glečer visok najmanje 40 metara spustio se sa svog glečera na Antarktiku, tačnije na ostrvo Anvers. Ovi...

SPEKTAKL: Najpoznatiji vodopadi na svetu u bojama srpske zastave

Nijagarini vodopadi, najpoznatiji vodopadi na svetu, biće osvetljeni u bojama srpske zastave – crveno-plavo-belo, u subotu...

UBISTVO U CRNOJ GORI: Herceg Novi blokiran

Novljanin Šćepan Roganović ubijen je nešto posle devet sati u Herceg Novom, saznaju „Vijesti“. Roganović je navodno...

Meštani i monasi kažu da je stupanjem na tu zemlju sveti Sava osvetio ceo kompleks pa su se u prohujalim vekovima događala mnoga čudotvorna iscelenja i na taj prostor se, od njegovog boravka, gleda kao na sveto mesto

BUGARSKA/GODEČ – U bugarskom Razbojiskom manastiru, nedaleko od grada Godeč, blizu sela Razbojište, na nekoliko kilometara od srpsko-bugarske gradnice i danas se pričaju legende o boravku svetog Save u pećinskoj crkvi-isposnici gde je srpski svetitelj, kako tvrde u ovom manastiru, u strogom postu i molitvi proveo 40 dana na putu ka Jerusalimu.

Meštani i monasi kažu da je stupanjem na tu zemlju sveti Sava osvetio ceo kompleks pa su se u prohujalim vekovima događala mnoga čudotvorna iscelenja i na taj prostor se, od njegovog boravka, gleda kao na sveto mesto.

Od Savinog boravka ispod stene, na kojoj se nalazi pećinska crkva u kojoj se svetitelj molio, počeo je da izvire izvor lekovite vode. Monahinja Agnesa, koja je starešina manastira, kaže za Tanjug da se u znak zahvalnosti za činjenicu da je tu boravio, sveti Sava i danas pominje u svakoj molitvi u manastiru, koji je od tada počeo da raste i da se razvija da bi danas prerastao u čitav kompleks, umesto nekadašnje pećinske crkve isposnice koja se nalazila na steni na veoma nepristupačnom mestu.

„Sveti Sava je 1234. godine 40 dana boravio ovde. Tada je ovde bila pećinska crkva isposnica. Nakon boravka ovde otišao je ka Jerusalimu, a legenda kaže da je stupajući na ovo mesto osvetio tadašnju pećinsku crkvu isposnicu i nakon toga je u podnožju stene u kojoj se ona i danas nalazi, poput pečurke počeo da niče manasti“, priča monahinja.

Sveti Sava im je u svakoj molitvi, Foto: Tanjug
SVETI SAVA IM JE U SVAKOJ MOLITVI, FOTO: TANJUG

Taj manastir, dodaje, i danas, vekovima nakon boravka svetog Save, raste i razvija se, posećuju ga vernici iz Srbije i Bugarske, a po verovanjima, nakon njegovog boravka, pojavili su se brojni izvori lekovite vode. Dešavala su se, legende kažu, i razna čudesa, iscelenja…

„U znak zahvalnosti što je stupio na ovu zemlju mi i danas u molitvama spominjemo svetog Savu, što je osvetio svojim boravkom ovaj manastir i ovo mesto i verujemo i da se i on moli za nas i za vas i za sve“, kazala je monahinja Agnesa.

U manastiru su bili i nekoliko vernika iz Srbije, iz Pirota, koji, kako kažu, rado dolaze da obiđu manastir gde je neizbrisiv trag ostavio jedan od najznačajnijih srpskih svetaca. Slavica Pavlović, rođena Ivanjčanka, a udata u Pirotu kaže da često dolazi u manastir koji je tridesetak kilometara udaljen od Pirota.

„Često dolazimo ovde, jer nam je ovo mesto jako drago. Glavni razlog je što je ovde boravio sveti Sava, od čijeg je dolaska u tadašnju pećinsku crkvu koja je bila sakrivena visoko u steni, po priči monahinje i meštana, celo ovo mesto postalo sveto, a voda iz izvora ispod pećinske crkve postala lekovita pa sada dolaze brojni vernici i nevoljnici u potrazi za iscelenjem i izlečenjem”“, kaže Pavlovićeva za Tanjug.

- Advertisement -

Ostavite komentar

FansLike
FollowersFollow

Najnovije

GLADIJATORSKI DERBI U ČAIRU: Zvezda ispustila pobedu, Partizan u produžetku odbranio ,,Žućkovu levicu“ ! (VIDEO)

Košarkaši Partizana osvojili su ,,Kup Radivoja Koraća" treću sezonu za redom nakon što su pobedili košarkaše Crvene...

ISPLIVAO JEZIV SNIMAK IZ CENTRA BEOGRADA! ČOVEK UDARA I VUČE ZA KOSU ŽENU: Šta se ovo dešava?! (VIDEO)

Na društvenoj mreži tviter je osvanuo jeziv video kako dečko maltretira devojku.  Tri sata posle...

PROCURELE INFORMACIJE:Da li je Amerika planirala da baci nuklearnu bombu na Moskvu?

Američki spejs-šatl je mogao biti napravljen kako bi bacio nuklearnu bombu na Moskvu, navodi se u referatu Instituta za primenjenu matematiku Akademije...

CELA CRNA GORA NA NOGAMA! ČETIRI VLADIKE PREDVODE LITIJE: Večeras je tamo branik Pravoslavlja! (VIDEO)

U Crnoj Gori se od Božića svakog četvrtka i nedelje održavaju masovne litije za spas svetinja koje...

BEOGRADSKI SINDIKAT: Snimili hit pesmu o litijama

Grupa „Beogradski sindikat“ objavila je novu pesmu inspirisanu borbom za odbranu svetinja u Crnoj Gori.
- Advertisement -
loading...