OLAF ŠOLC PORUČIO: Putine, nećeš pobediti! Nećeš!

0
74

BERLIN – Ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini neće postići svoje ratne ciljeve, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Obraćajući se u Bundestagu, Šolc je rekao da će se Ukrajina uspešno odbraniti i da će je Nemačka u tome podržati oružjem, finansijski i na sve druge načine, sve dok to bude potrebno.

„Putin je verovao da može razjediniti Evropljane, ali je postigao suprotno“, poručio je Šolc.

Ukazao je da Putin koristi energiju i glad kao oružje, i da mu ni to nije pomoglo u borbi protiv jedinstva Evrope. Šolc je, govoreći o energetskoj krizi, kazao da je cena energenata previsoka i da mora biti smanjenja. Preneo je da će se na Samitu EU razgovarati o tome kako smanjiti cene struje, gasa, nafte i grejanja. Jedan od instrumenata, za smanjenje tih cena je, kako ističe, „kočnica“ za cenu struje, koju je nemačka vlada usvojila, a koja je u skladu sa evropskim putem.

Kada je reč o gasu ukazao je da će tu biti nešto teže, jer predlog Evropske komisije za uvođenje maksimalne cene nosi rizik da bi proizvođači gasa mogli po većoj ceni da prodaju gas drugima, a ne EU. Zbog toga je, ističe, važno da se EU usaglasli sa druugim velikim potrošačima gasa kao što su Japan i Koreja.

Ostavite komentar