Oduzimanje Budimpešti pravo glasa u EU više nije nezamislivo

Obavezno pročitajte

Nakon godina mekog pristupa mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, evropske diplomate daju signale da takozvana „nuklearna opcija“ – oduzimanje Budimpešti pravo glasa u EU više nije nezamislivo, ako Mađarska naredne nedelje ponovo pokuša da blokira pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra.

Pet evropskih zvaničnika i diplomata reklo je da su članice EU spremne da naprave taj korak, što bi bio istorijski potez za zajednicu koja se oslanja na koheziju i jednoglasnost, prenosi Politiko.

- Advertisement -

„Ako Orban na februarskom samitu ponovo blokira sporazum o budžetu od 50 milijardi evra za Ukrajinu, aktiviranje člana 7 za oduzimanje glasačkih prava Mađarskoj moglo bi da postane prava opcija“, rekao je jedan diplomata EU.

Orban je u decembru blokirao odluku EU da pošalje pomoć Ukrajini, a tada je rekao da bi bio spreman da skine veto samo ako Brisel odblokira zamrznuta sredstva Mađarskoj zbog kršenja vladavine zakona.

Godinama je Evropska unija pokušavala da spreči urušavanje vladavine prava u Mađarskoj uskraćujući joj finansijsja sredstva, a Orban je zauzvrat u više prilika koristio pravo veta.

„Jasno je da su šefovi država i vlada siti Orbana. Vreme je da shvati da pretnja aktiviranja člana 7 sada zaista postoji“, rekao je profesor evropske politike Stiven Van Henke.

Problem bi mogao da bude što se neke zemlje centralne i istočne Evrope plaše pozivanja na član 7, jer se brinu da bi se u budućnosti mogle suočiti sa sličnim proveravanjem vladavine prava kod kuće, reklo je Politiku nekoliko diplomata.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu