OBELEŽENA 78. GODIŠNJICA “NOVOSADSKE RACIJE“ – Još uvek bez memorijalnog centra za Srbe bačane pod led (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Organizacioni odbor je ranije izrazio nadu da će uskoro biti izgradjen i Memorijalni centar koji će biti posvećen žrtvama Racije u južnoj Bačkoj.

U Novom Sadu je danas obeležena 78. godišnjica Novosadske racije, u znak sećanja na zločin u kojem je madjarska okupatorska vojska u januaru 1942. godine ubila i pod led Dunava bacila više od 1.300 Jevreja, Srba, Roma i ostalih gradjana Novog Sada.

- Advertisement -

Na skupu na Keju žrtava racije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da sećanje na nastradale treba da bude opomena da fašizam uvek jača u teškim i izazovnim vremenima.

– Ideologije poput fašizma su stalna pretnja. Love u nesigurnim vremenima, love slabe ljude bez prošlosti i identiteta. Zato fašizmu moramo da budemo brana, uvek i svugde – rekao je Vučević.

Bački vladika Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je da „nemamo pravo na zaborav“.

– Sa jedne strane iz pijeteta prema žrtvama, a sa druge strane da bismo bili spremni šta se sve može dogoditi u budućnosti, i da bismo koliko je to do nas, ponavljanje zla i zločina sprečili – kazao je Irinej.

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel naveo je da je sećanje nužno da bi zajednica shvatila težak teret prošlosti i da bi sve učinila da se slične stvari ne ponove.

Vence na spomenik „Porodica“ položili su predstavnici gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti, kao i jevrejske i romske zajednice.

Pre same komemoracije otkrivena je i info-tabla posvećena stradanju Novosadjana tokom Novosadske racije, u centru grada.

Organizacioni odbor je ranije izrazio nadu da će uskoro biti izgradjen i Memorijalni centar koji će biti posvećen žrtvama Racije u južnoj Bačkoj.

SourceAgencije

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu