20.6 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

NEMA POVLAČENJA, JASNA PORUKA OTIŠLA U SVET: Kina će se boriti do kraja da spreči nezavisnost Tajvana

NAJČITANIJE

- Advertisement -

SINGAPUR – Kina će se „boriti do kraja” da spreči Tajvan da proglasi nezavisnost, rekao je kineski ministar odbrane Vei Fenge u vreme porasta tenzija između Pekinga i Vašingtona oko budućnosti tog autonomnog ostrva.

„Borićemo se po svaku cenu i do kraja. To je jedini mogući izbor za Kinu”, rekao je danas Vei Fenge na bezbednosnom forumu u Singapuru.

- Advertisement -

„Oni koji nastave zalaganje za nezavisnost Tajvana sa ciljem podele Kine sigurno neće ostvariti cilj. Niko ne treba nikad da potceni rešenost i kapacitet kineskih oružanih snaga za očuvanjem svog teritorijalnog integriteta”, rekao je on, prenosi Beta.

Kineski ministar je to rekao dan posle izjave američkog ministra odbrane Lojda Ostina da su „provokativne i destabilizirajuće” vojne aktivnosti Pekinga kod Tajvana.

Kina smatra da je to autonomno ostrvo, koje ima 24 miliona stanovnika, jedna od njenih istorijskih provincija iako ga ne kontroliše i pojačala je pritisak na Tajpej poslednjih godina sprovodeći, između ostalog, upade u zonu vazdušne odbrane Tajvana.

- Advertisement -

Takvo delovanje Kine pojačalo je tenzije sa SAD, koje su, kako se ocenjuje, veoma visoke i po brojnim drugim pitanjima.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti