12.6 C
Belgrade
petak, 7 oktobra, 2022

NEMA IM RAVNIH: Kakve su robote na vojnom forumu predstavile Rusija i Kina

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Umeju da trče i razgovaraju, mogu precizno da gađaju, patroliraju, izviđaju teritoriju, isporučuju oružje, municiju, lekove. Multifunkcionalni roboti koje su Rusija i Kina predstavile na 8. Međunarnom vojnom-tehničkom forumu „Armija 2022“, jednoj od najvećih izložbi oružja i vojne tehnike u svetu, jesu van konkurencije i nema im ravnih u svetu.

- Advertisement -

U vojnom parku „Patriot ekspo“, nedaleko od Moskve, gde se održava forum, na štandu „Roboteka 2022“, predstavljeni su kako ruski, tako i kineski roboti. Jedan od njih, „Promobot“ koji radi na raznim aerodromima širom sveta i pomaže putnicima da se lakše snađu na terminalima, proizvela je ruska kompanija iz sastava Fondacije Skolkovo, dok su preostala dva, robotske pse, koji mogu da trče i učestvuju u borbenim dejstvima, proizvele kineska firma „Unitri robotiks“ i ruska inženjerska kompanija „Intelekt mašina“.

Primobot - robot ruske kompanije na Forumu Armija 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022

„Primobot“ – robot ruske kompanije na Forumu „Armija 2022“

© Sputnik / Nikolina Tesla

Šta sve mogu ruski roboti

- Advertisement -

Kako kaže za Sputnjik predstavnik ruske kompanije Andrej, „Promobot“ je multifunkcionalni robot. „Ovaj robot je promoter. On može da demonstrira ili reklamira bilo koju kompaniju. Trenutno radi na raznim aerodromima, izložbama, kao i mnogim drugim mestima. „Promobot“ ume da privuče pažnju jer zna da pleše, komunicira i odgovara na razna pitanja. Takođe, on može da vas odvede zajedno sa vodičem u kratku ekskurziju“, objašnjava sagovornik, dodajući da ovaj robot kada se isprazni, časkom odlazi na punjenje, a zatim nastavlja da obavlja svoje zadatke.

Osim „Promobota“, na najvećoj izložbi oružja i vojne tehnike, koja traje od 15. do 21. avgusta, ruska inženjerska kompanija „Intelekt mašina“, koja posluje u oblasti robotike, oružja, kao i veštačke inteligencije, predstavila je robotskog psa sistema M-81. Ovaj robot je nosio bacač granata na leđima i imao crnu odeću. Kako je za „Ria Novosti“ izjavio predstavnik kompanije, ovaj robot može tokom vanrednog stanja da istražuje teritoriju, prolazi kroz ruševine i dostavlja lekove. Prema rečima stručnjaka, prilagođen je i za ispunjavanje borbenih zadataka: od preciznog ciljanja, patroliranja, do isporuke kako oružja tako i municije.

Robot - pas - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022

Robot – pas

Ni kineski ne zaostaju

Na izložbi koja je održana u vojnom parku „Patriot ekspo“, osim ruskih robota, predstavljen je i robot kineske kompanije „Unitree robotiks“. Prema rečima predstavnika kompanije Dmitrija Maljceva, postoji nekoliko konfiguracija ovakvih robota.

„Njihova cena varira od 400.000 rubalja do četiri miliona rubalja, u zavisnosti od funkcionalnosti i veličine. Ovaj robot može da pleše, trči i radi salto. On ima nekoliko kamera: prednje, bočne i donje. Uglavnom se koristi kao partner za trčanje. Njegova brzina je do 14 kilometara na sat, dok težina iznosi od 15 do 16 kilograma“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da se ovaj robot može koristiti u vojne svrhe kao običan pas, i shodno tome, biće minimalni gubici života kako ljudi tako i životinja.

Forum „Armija“ je najveća izložba oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u svetu, kao i mesto na kom se potpisuju veliki ugovori i održavaju zatvorena savetovanja sa namenskom industrijom u vezi sa vojno-tehničkim pitanjima. Forum je ove godine održan u parku „Patriot“, na aerodromu „Kubinka“, poligonu „Alabinu“, svim vojnim okruzima i u Severnoj floti.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: