Neke članice NATO-a brine cena podrške Kijevu

Obavezno pročitajte

Neke saveznike Sjedinjenih Država u Severnoatlantskom savezu brine koliko dugo i po koju cenu će morati da podržavaju Ukrajinu, piše „Politiko“.

Kako navodi list, situacija oko podrške Kijeva stupanju u alijansu se komplikuje kako se približava samit NATO-a, koji će biti održan 11-12. jula u Viljnusu. Sve veći broj republikanaca u Kongresu – posebno ključnih učesnika u predsedničkoj trci iz Republikanske partije – protivi se pomoći Ukrajini. Ova pozicija, naglašavaju autori članka, „izaziva zabrinutost u Evropi” da bi sledeći američki predsednik mogao biti republikanac koji će „pocepati alijansu”. U glavnom gradu Litvanije će se naredne nedelje „pojaviti oštre podele oko toga da li Ukrajini treba dozvoliti da krene putem ka članstvu u NATO“, navodi list.

- Advertisement -

List naglašava da se samit u Viljnusu održava u trenutku dok Kijev izvodi dugoočekivanu kontraofanzivu koja. naravno, ide sporo. Mnogi ukrajinski vojnici visoke klase su iscrpljeni ili nisu sposobni da se bore nakon skoro 18 meseci borbe“.

Američki predsednik Džozef Bajden namerava u Litvaniji sledeće nedelje da razgovara sa svim liderima zemalja NATO-a, kao i sa nizom šefova partnerskih zemalja iz Evrope i azijsko-pacifičkog regiona.

SourceNATO

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu