20.5 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

NEK PROPADNU NIJE ŠTETA: Nemci prognoziraju smrzavanje i masovne bankrote

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Direktor ruske energetske kompanije Aleksej Miler poručuje da je Rusija snabdevač koji osigurava stabilnost svojim prijateljima.

- Advertisement -

Stanodavci gase grejanje podstanarima. Slabije firme odlaze u bankrot. Banke prestaju s odobravanjem kredita. Svaki ušteđeni kilovat-sat postaje sudbonosan. Nemačku čekaju „energetski šokovi širom zemlje”. Ovako zvanični Berlin vidi predstojeću zimu, u slučaju da „Gasprom” nastavi sa zavrtanjem gasnih slavina Nemačkoj i drugim kupcima u EU, a onda, u jednom trenutku pre Nove godine, i potpuno prekine snabdevanje najjače ekonomije EU sibirskim energentom.

Uzalud je Brisel u četvrtak tvrdio da energetska bezbednost Evrope nije u neposrednom riziku. I to pošto je „Gasprom” od utorka krenuo da smanjuje dnevne isporuke gasa jednom broju svojih mušterija u EU (Nemačkoj, Italiji, Austriji, Slovačkoj, a od juče i Francuskoj), pošto je već ranije obustavio snabdevanje Poljske, Bugarske, Finske i Danske zbog odbijanja da prihvate novi platni režim „gas za rublje”. „Nema naznaka da trenutno postoji rizik za sigurnost snabdevanja”, preneo je Rojters iz Brisela, ne navodeći ime portparola EU.

- Advertisement -

Bilo kako bilo, cena prirodnog gasa u EU zabeležila je juče najviši sedmični rast (oko 60 odsto, a na dnevnom nivou „plus 8,4 odsto”) od početka sukoba u Ukrajini. I to nakon objave italijanske energetske kompanije ENI da „Gasprom” u poslednja 72 sata smanjuje ugovorene dnevne isporuke gasa ritmom od „minus 15”, „minus 25” i „minus 50 odsto juče”, preneo je Blumberg. Na dramatičan rast cene prirodnog gasa u EU dodatno je juče uticala i procena konsultantske kuće „Vud Makenzi”, prema kojoj „Evropa rizikuje da usred zime ostane bez gasa ukoliko ’Severni tok 1’ prestane s radom”. U najgorem slučaju, ako se potpuno prekine dotok gasa do Nemačke kroz „Severni tok 1”, Evropa neće uspeti da do početka grejne sezone u novembru dopuni gasna skladišta do nivoa (80 odsto kapaciteta) koji je nedavno zacrtao Brisel. U tom slučaju rezervoari bi u januaru bili sasvim ispražnjeni, procenio je Masimo do Odoardo, potpredsednik za istraživanja gasa i LNG u kući „Vud Makenzi”. Isti izvor uveren je da bi, ako se „Severni tok 1” vrati redovnom radu, gasna skladišta u EU mogla biti 80 odsto popunjena do 1. novembra, i pored havarije na ključnom američkom terminalu za izvoz LNG u Teksasu.

Evropljani i „Gasprom” u međuvremenu imaju veoma oprečna viđenja povoda dramatičnog pada količine sibirskog gasa koji dospeva do EU. Italijanski premijer Mario Dragi tokom posete Ukrajini u četvrtak nije birao reči.

„Rečeno nam je da je razlog zbog kojeg je prekinut dotok gasa u Evropu tehničke prirode. Ali i Nemačka i mi, kao i drugi, verujemo da su to laži”, istakao je Dragi u Kijevu nakon susreta s ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim. U društvu s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i šefom Jelisejske palate Emanuelom Makronom, Dragi je konstatovao da Rusija „koristi gas u političke svrhe, jednako kao što to radi i sa žitom”, prenele su agencije.

Šef „Gasproma” Aleksej Miler, tokom foruma u Sankt Peterburgu, juče je ponovio da je jedna od „Simensovih” turbina ugrađenih u postrojenje „Severnog toka 1” poslata na remont u Kanadu (u pogon koji, inače, jedini na svetu obavlja taj posao), odakle ne može da se vrati vlasniku zbog zapadnih sankcija.

„’Gasprom’ ne vidi rešenje za aktuelni problem s opremom u kompresorskoj stanici ’Portovaja’. Ne pada nam na pamet da preostale turbine, kojima stiže vreme za remont, pošaljemo tamo (u Kanadu)”, istakao je Miler.

Šta bi dalje moglo da se dešava s remontom ključnih turbina najdužeg preostalog gasovoda između Rusije i Evrope, koji je donedavno neometano funkcionisao, ostaje da se vidi. U međuvremenu, Miler je juče precizirao poslovnu strategiju „Gasproma” u novonastalim geopolitičkim okolnostima izazvanim sukobom u Ukrajini.

„Rusija predstavlja energetsku stabilnost i osigurava stabilnost svojim prijateljima”, naglasio je Miler.

Istom prilikom, Vitalij Markelov, zamenik predsednika „Gasproma”, i Huang Jungdžang, zamenik predsednika kineske državne energetske kompanije CNPC, potpisali su juče tehnički sporazum o pograničnoj sekciji novog gasovoda „Sojuz Vostok”, koji preko teritorije Mongolije treba da poveže dva sve bliža strateška partnera – Rusiju i Kinu.

Zapadni posmatrači uočavaju ubrzano preorijentisanje „Gasproma” na istok. Ruski izvoz gasa evropskim partnerima trenutno je na najnižem nivou od 2014. godine, izvestio je „Blumberg”. „Gasprom” je u prvih pet meseci 2022. povećao izvoz gasa u Kinu za 67 odsto, preneo je Rojters izjavu Alekseja Milera.

„Nemačka domaćinstva već se suočavaju s višestruko uvećanim cenama gasa u odnosu na period pre rata (u Ukrajini). Ružna iznenađenja tek bi mogla da nastupe”, zlokobno je upozorava Klaus Miler, predsednik nemačke Savezne agencije za mreže.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti