Neizvesan ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope

Obavezno pročitajte

Kosovo najverovatnije neće moći da postane član Saveta Evrope sve dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština. Politički zapad konačno ima nešto sa čim može da uslovljava privremene prištinske institucije, jer do sada upravo zbog toga što nisu imali čime da pritisnu Prištinu, dijalog dve strane je bio „zamrznut”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da bi odnosi Srbije sa Savetom Evrope mogli da se pogoršaju ako ta organizacija primi Kosovo u članstvo i da Beograd možda neće učestvovati na samitu šefova vlada koji priprema predsedavajući Island. Kaže da Island priprema samit šefova vlada i da je njima bitno da postoji jedinstvo, a da Srbija neće učestvovati „ako Kosovo bude primljeno u SE”.

- Advertisement -

„Ja sam mislio da je Kosovo uslove za članstvo osiguralo odavno, oni imaju dve trećine država (Saveta Evrope) koje ih podržavaju, ali mnoge zemlje nisu zadovoljne i nisu raspoložene da pre završetka dijaloga Beograda i Prištine donose odluke koje mogu da naruše dijalog”, kazao je Dačić.

Šatl diplomatija specijalnog savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea je očigledno pokrenula razgovor dve strane s mrtve tačke. Osim što je imao dovoljno sluha da sasluša sugestije Beograda, američki posrednik je jasno stavio do znanja premijeru privremenih prištinskih institucija Albinu Kurtiju da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana.

Svega dan pošto je Šole otišao iz Beograda, ambasada Nemačke u Prištini saopštila je da je većinu za članstvo Kosova u Savetu Evrope teško obezbediti dok god vlasti u Prištini budu odbijale da formiraju Zajednicu srpskih opština na KiM. U saopštenju je navela da neosnivanje ZSO neće biti prepreka za Kosovo samo u pogledu postizanja neophodne većinu za apliciranje za članstvo u Savetu Evrope, već da će predstavljati i ozbiljne prepreke u daljem procesu pridruživanja EU.

Navode i da bi vlasti u Prištini već sada trebalo da počnu sa pregovorima o primeni sporazuma o ZSO, prenosi Koha. Ovaj prištinski portal blizak diplomatskim krugovima u Prištini navodi da Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, još od zvaničnog podnošenja aplikacije 12. maja prošle godine, tvrdi da je neophodna većina za članstvo obezbeđena, ali se još ništa nije pomerilo s mesta.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku ocenila je da to što Savet Evrope nije razmatrao zahtev tzv. Kosova za prijem, pokazuje užasno stanje prištinske diplomatije. Čitaku u objavi na Fejsbuku navodi da neuspeh potvrđuje da je taj korak preduzet bez ikakve koordinacije sa saveznicima Prištine.

„Ovakve avanture su opasne i nanose štetu. Ne znaju, ne mogu, ne pitaju”, napisala je Čitaku.

A šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri smatra da to što Savet Evrope nije uvrstio u dnevni red članstvo Kosova predstavlja najveći neuspeh vlade u poslednjih 20 godina.

On je na Fejsbuku naveo da je ovo samo jedan od kapitalnih neuspeha vlade u poslednjih 20 godina.

„Dakle, ono što je pre dve godine počelo kao svestrana degradacija u spoljnoj politici Kosova, sada proizvodi konkretne efekte. U situaciji kada najveći protivnici Kosova više nisu deo ovog Saveta, i kada širom Evrope vlada atmosfera jedinstva protiv Rusije, gubitak ove šanse je neoprostiv”, rekao je Tahiti prenosi Kosovo onlajn. Dodaje da zbog ovakvog anemičnog stanja u spoljnoj politici, danas su partneri koji su Kosovu pomogli u stvaranju države skeptični pitajući se da li imamo jasnu viziju kojim putem idemo.

„Da li je Kosovo ostalo bez jasnog pravca i bez ideje kojim putem da ide, to je sada očigledno. Ovo je neuspeh ministarke Gervale, a najviše predsednice Osmani i premijera Kurtija”, rekao je Tahiri.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu