NE MOŽE AMERIKA PROTIV ĆEVAPA: Mekdonalds odlazi iz BiH

Obavezno pročitajte

Prema nezvaničnim informacijama centrala Mekdonaldsa oduzela je licencu za poslovanje tog lanca restorana u Bosni i Hercegovini, prenosi N1 Sarajevo. Naime, kako se saznaje, restorani će u Mostaru raditi još danas, a ranije je objavljeno kako s radom prestaju poslovnice u Sarajevu, zbog dugovanja za zakup, piše Bljesak.

N1 Sarajevo podseća da je prvi restoran otvoren u Sarajevu 2011. godine, a godinu dana kasnije Mek je stigao i u Mostar. Razvoj ovog američkog brenda, međutim, nije tekao glatko u BiH. Dok u susednoj Hrvatskoj posluje čak 39 Mekdonalds restorana, a u Srbiji 32, u BiH je u 11 godina otvoreno tek pet objekata: tri u Sarajevu i dva u Mostaru. Bilo je najavljeno ponovno otvaranje restorana u Banjaluci, navodno u šoping centru Delta Planet, ali je prema medijskim izvještajima, pandemija koronavirusa odložila te planove. Kao moguća nova lokacija za restoran pominjao se i Bihać. Poslovanje Mekdonaldsa u BiH i ranije je nailazilo na teškoće, pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banjaluci i Tuzli.

- Advertisement -

Analitičari su to objašnjavali činjenicom da je Mekdonalds preskup za uslove koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima s roštilja koji imaju jaku ukorenjenu tradiciju u zemlji. Kompanija GLIESE 581G d.o.o. Sarajevo koja je nosilac franšize Mekdonaldsa za BiH, nakon pada poslovanja u pandemiji, ostvarila je u 2021. godini dobre poslovne rezultate.

Poslovni prihodi narasli su 17,75 miliona KM, nakon što su godinu ranije bili 11,53 miliona KM, a dobit je uvećana na 2,32 mil KM, nakon 778 hiljada KM ostvarenih u 2020. godini. Broj zaposlenih na kraju prošle godine bio je 152 i manji je za 10 nego 2020. godine. N1 Sarajevo podseća da je ova kompanija u fokus javnosti stigla još početkom meseca, nakon što je objavljeno da duguje nekoliko mesečnih kirija Rajfajzen banci, a koja je vlasnik objekta u Ulici Maršala Tita u centru Sarajeva, u kom je smešten popularni Mek. Još tada se spekulisalo o zatvaranju restorana, ali iz kompanije GLIESE 581G d.o.o. Sarajevo se nisu oglašavali.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

GLASAČKA DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA I HANOVERA PREVARENA

Po starom dobro oprobanom receptu računovođe DPS-a i ovog puta ostaviće glasače iz dijaspore na cedilu. Koliko DPS vodi računa...

Još priča na sličnu temu