Napadi Izraela uključivali područja gde je ljudima rečeno da potraže sklonište

Obavezno pročitajte

Izraelske snage su, uprkos višestrukim pozivima SAD i Ujedinjenih da zaštite civile, nastavile sa vazdušnim i kopnenim bombardovanjem južnog pojasa Gaze, a u napadima su ubijene i ranjene desetine Palestinaca.

Stanovnici i novinari na terenu rekli su da su intenzivni izraelski vazdušni napadi na jugu gusto naseljene enklave, uključivali područja u kojima je Izrael rekao ljudima da potraže sklonište, javlja Rojters.

- Advertisement -

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je da Izrael izbegava dalje akcije koje bi pogoršale ionako strašnu humanitarnu situaciju u Gazi i da poštedi civile od veće patnje.

„Generalni sekretar je izuzetno uznemiren nastavkom neprijateljstava između Izraela i Hamasa… Za ljude kojima je naređeno da se evakuišu, nema bezbednog mesta gde mogu da odu i male su šanse da prežive“, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Izrael je u novembru u velikoj meri zauzeo severnu polovinu Gaze, a pošto je jednonedeljno primirje propalo u petak, izraelske snage su brzo prodrle u južnu polovinu enklave, podseća britanska agencija.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu