26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

NAJMRAČNIJE DOBA U ISTORIJI SPORTA: Ruske sporitste tretiraju kao nemačke koji su učestvovali u I svetskom ratu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ono što se trenutno događa ruskim sportistima jeste ništa drugo do najcrnje doba u istoriji sporta, mada je bilo i pre mračnih perioda… Ruski sportisti imaju isti tretman kao i nemački koji su aktivno učestvovali u I svetskom ratu.

Piše: Aleksandar Miletić

- Advertisement -

Najveći poraz u svojoj istoriji, sport doživljava danas – kada se od ruskih sportista zahteva da osude politiku svoje zemlje da bi mogli da se takmiče na međunarodnoj sceni. Drugačije rečeno, od njih se traži ništa drugo nego da se bave politikom, što je potpuno u suprotnosti ne samo sa suštinom sporta već i sa Olimpijskom poveljom.

U svojoj zamisli sport je jedna od najpoštenijih stvari na svetu: brži je onaj ko isti put prevali za kraće vreme. Ili: bolji je onaj ko disk ili koplje baci dalje. U sportu je sve lako izmeriti, u njemu se ne živi od obećanja već od ostvarenja. U njemu nema prečica do cilja, a u politici – cilj opravdava sredstva.

U Osnovnim principima olimpizma (Olimpijska povelja) naglašeno je i to da je „bavljenje sportom ljudsko pravo, da svaki pojedinac mora da ima mogućnost da se bavi sportom, bez diskriminacije bilo koje vrste, da sportske organizacije treba da primenjuju političku neutralnost“…

- Advertisement -

A šta sada imamo na delu: ruskim sportistima je ukinuto pravo da se bave sportom, diskriminisani su upravo iz političkih razloga, a njihov jedini greh je to što nisu spremni ne samo da se odreknu predsednika svoje zemlje Vladimira Putina, već i da ga javno osude. Istorija se ponavlja… Pre tri decenije jugoslovenski sportisti su ispaštali zbog rezolucije 757 Saveta bezbednosti, a meta je bio Slobodan Milošević. Međutim, pokazalo se da ovakvi hici nikada ne pogađaju metu…

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: