MUP: Vanredna situacija u 42 grada i opštine, veoma izazovna 24 sata ispred nas

Obavezno pročitajte

Zbog obilnih padavina koje su poplavile mnoga područja na teritoriji Republike Srbije trenutno je na snazi vanredna situacija u 42 grada i opštine, a evakuisno je još 55 ljudi, saopštio je vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra Luka Čaušić.

„U ovom momentu vanredna situacija je proglašena u 42 grada i opštine, tačnije pet gradova je proglasilo na čitavoj svojoj teritoriji, 23 opštine na čitavoj svojoj teritoriji, a 12 opština i dva grada na delovima svoje teritorije. Od jutros smo evakuisali 55 osoba. Imamo još veoma izazovna 24 sata ispred nas, nakon čega se očekuje smirivanje situacije“, izjavio je Čaušić.

- Advertisement -

On je rekao da je u Moravičkom okrugu trenutno stabilnija situacija, ali da su tokom prošle noći pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Čačku imali 91 intervenciju.

MUP Srbije

„Tokom noći imali smo pet evakuacija na teritoriji grada Čačka, sada je stabilnija situacija. Od početka je bilo angažovano 80 pumpi tokom 91 intervencije, faktički, čitav sastav Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Čačku je na nogama, zajedno sa ljudima iz lokalnih samouprava“, rekao je Čaušić, naglasivši da vatrogasci-spasioci sve vreme rade u cilju zaštite pre svega ljudskih života, i potom njihove imovine“, rekao je Čaušić.

Prema njegovim rečima u intervencijama spasavanja stanovništva u poplavljenim područjima angažovani su i Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi MUP-a iz Beograda, Čačka, Prokuplja i Jagodine.

MUP Srbije

Vatrogasci-spasioci angažovani su i na crpljenju vode iz poplavljenih domaćinstava i podrumskih prostorija na teritoriji Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca i Novog Pazara.

Na snazi su vanredne situacije za celu teritoriju gradova: Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo, Kruševac i opština Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace.

MUP SrbijeTakođe, vanredna situacija je proglašena na delovima teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac i Majdanpek.

Podsećamo, od noćas ne presatje borba sa izlivanjem reka i potoka i problemima koje donose bujice. Zbog obilnih padavina koje su oštetile desetine puteva u svim mesnim zajednicama u Arilju, u Jagodini se izlila reka Belica a dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima.

U Kragujevcu usled velike kiše poplavljen je podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, Đački trg, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje. Voda je noćas, kako se može videti na snimcima na društvenim mrežama, došla do ulaza u vojnu fabriku Lepenica.

Zbog obilnih padavina došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan.

Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani gde se urušio most.

Vojska će podići pontonski most u Novom Pazaru

Obilne padavine koje u Novom Pazaru ne prestaju duže od 24 sata dovele su do porasta vodostaja reka Trnavica i Jošanica.

Bujične poplave koje su pogodile Novi Pazar pre dva dana napravile su veliku štetu stanovnicima naselja Trnava i Ćeremidžinica.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Novi Pazar, Ismail Dupljak, naveo je da je reka Trnavica dostigla svoj maksimum u vodostaju i da se veće bujične poplave ne pamte u Novom Pazaru.

Crveni krst uputio šest tona pomoći poplavljenim područjima

Crveni krst Srbije je saopštio da je uputio pomoć za domaćinstva koja su ugrožena poplavama u Jagodini, Rekovcu, Kruševcu, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji.

N1/Milan Nikić

Ukupna količina pomoći od 6.000 kilograma sastoji se od paketa hrane i higijene, sredstava za dezinfekciju domaćinstava, kabanica i gumenih čizama, setova za čišćenje posle poplava, rezervoara od 1.500 litara za pijaću vodu i sušilica za isušivanje vlažnih zidova.

Crveni krst Srbije je do sada otpremio više od 11.000 kilograma pomoći ugroženim domaćinstvima u 11 gradova i opština. U saopštenju se navodi da će nastaviti da prati situaciju i dostavlja pomoć u skladu sa iskazanim potrebama stanovništva i svojim mogućnostima.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu