MOTIKAMA I LOPATAMA NA CEVI: Stigao i Dr. Žujović

Obavezno pročitajte

Motikama i lopatama na cevi

11.20 –  Dr Dejan Žujović u Rakiti

Došao sam da podržim akciju vađenja cevi i da pomognem državi Srbiji da počne da poštuje svoje zakone i sudske odluke koje su već donete”, rekao je za Nova.rs dr Dejan Žujović.

- Advertisement -

11.06 – Građani bacaju kamenje na cevi kako bi ih izvadili iz ležišta, spremne i brusilice

Otkopavanje cevi u selu Rakita
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da je trenutak da se “ovo đubre izbaci iz reke”, pokazujući na cevovod.

“Nema odstupanja, svima treba da bude jasno da će građani sprovoditi zakon ako ga država ne sprovodi”, rekao je Ćuta.

Nema policije i nema nikakvih incidenata, javlja naša novinarka.

10.43 – Cevi još odolevaju, aktivisti ne odustaju

Nekoliko stotina aktivista nalazi se kod cevovoda mini – hidroelektrane “Zvonce” u Rakitskoj reci, cevi još odolevaju. Razvijen je veliki transparent “Sačuvajmo reke”

Otkopavanje cevi u selu Rakita
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

10.22 – Kolona aktivista krenula ka cevovodu u Rakitskoj reci

Građani, aktivisti i meštani od alata imaju krampove i lopate. I dalje nema policije u selu, ali su patrole viđene na putu ka tom selu, i tražili su lične karte, javlja naša novinarka.

Foto: Twitter/Dobrica Veselinović

10.15 – Ćuta: “Počinje vađenje cevi, ne provocirajte policajce ako dođu”

Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” objavio je početak akcije vađenja dela cevovoda za mini -hidroelektranu “Zvonce” u selu Rakita.

***

Podsetimo, prošlo je više od godinu i po dana od usvajanja rešenja o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu “Zvonce” u selu Rakita, a cevi i dalje leže ukopane.

Zato su aktivisti i meštani ovog sela u blizini Babušnice rešili da uzmu stvari u svoje ruke. Pokret Odbranimo reke Stare planine organizovao je vađenje cevi iz korita Rakitske reke, a u akciju su uključili brojni građani.

U akciji je svako pomogao čime je mogao,a bagera i teških mašina nije bilo. Brusilicama, ašovima, rukama, čupane su cevi iz Rakitske reke.

Izgradnja MHE Zvonce u Rakiti već duže vreme je u žiži javnosti, a pogotovo nakon što je republički inspektor zaštite životne sredine Milan Štetić naložio Goranu Beliću, investitoru MHE “Zvonce” da cevovod postavljen u koritu za veliku vodu, na deonici dugoj oko 300 metara, bude izvađen, a teren saniran i vraćen u prethodno stanje. No, iako je rešenje doneto još u januaru prošle godine, cevi su i dalje na istom mestu

Mesna zajednica Rakita obavestila je Opštini Babušnica, Ministarstvu zaštite životne sredine, Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, da je donela odluku da će o svom trošku ukloniti cevi iz korita Rakitske reke, a troškove navedenih radnji će, kako kažu, naplatiti od investitora u sudskom postupku.

Predstavnici pokreta su početkom juna razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić, kada su tražili da se ispuni ono što im je na sastanku u septembru prošle godine obećao predsednik Aleksandar Vučić.

Jedan od vođa pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta je od premijerke zatražio da se organizuje jedan veliki sastanak, koji će direktno prenositi javni servis, na kom će predstavnici vlade i nadležnih ministarstava jasno reći kada će ispuniti sve ono što je obećano u ovoj oblasti, posebno na sastanku kod predsedika Vučića prošlog septembra.

Međutim, premijerka nikad nije odgovorila na taj zahtev.

Tog 29. septembra 2019. godine na sastanku kod Vučića dogovoreno da se iz zaštićenih područja u potpunosti brišu male hidroelektrane, da se uklone cevi iz Rakite, kao i da se formira mešovita komisija, sastavljena od predstavnika pokreta Odbranimo reke Stare planine i Vlade, koja će ustanoviti zakonitost svih izdatih dozvola i uporediti ih sa MHE koje rade i onim predmetima koji su u postupku za dobijanje dozvole.

SourceNova S

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu