Moskva poručuje Vašingtonu – umirite ambicije

Obavezno pročitajte

Težnje Sjedinjenih Država da „upravljaju celom planetom” nailaze na sve veći otpor globalne većine, stoga je vreme da Vašington shvati da uzalud maše sankcionom palicom i da počne da umiruje svoje ambicije, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Ruske diplomate napominju da su obratili pažnju na nove destruktivne odluke američke administracije, vezane za jačanje sankcionog pritiska na Rusiju i njoj prijateljske zemlje. Američke vlasti su uvele nove restrikcije 16. novembra, baš na dan kada se navršilo 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SSSR i SAD.

- Advertisement -

„Vašington konačno treba da shvati da je uzaludno mahanje sankcionom palicom i pokušaji da se slomi Rusija. Jednopolarni svet nepovratno odlazi u prošlost. Američke težnje da upravljaju celom planetom izazivaju sve veći otpor svetske većine. Što pre lokalni vladajući krugovi umire svoje ambicije, odustanu od metoda ekonomskog i političkog diktata, lakše će im biti da se integrišu u policentrični sistem međunarodnih odnosa koji se formira”, navodi se u komentaru ruske ambasade na Telegramu.

Iz ambasade konstatuju da su SAD otvoreno agresivne prema Rusiji, ali da su pokušaji da je slome – uzaludni.

Ambasada podseća da su „istoriji saradnje dve sile bilo uspona i padova, konfrontacije, bratstva po oružju i trke u naoružanju”.

„Periodi normalnog dijaloga donosili su samo korist narodima obe zemlje i interesima globalne bezbednosti. Međutim, današnja vremena karakteriše otvorena agresija Vašingtona, koji je za cilj proglasio „strateški poraz” Rusije. Fokus je na iscrpljivanju domaće privrede, podsticanju protestnih osećanja i demonizovanju Moskve na međunarodnoj areni”, ocenjuje ruska ambasada.

Prema tome, SAD uporno pokušavaju da angažuju protiv Rusije ceo arsenal sankcija, prenosi Sputnjik.

„Ograničenja se množe kako pod izmišljenim izgovorima o potrebi da se suprotstavi ruskom uticaju u raznim delovima sveta, tako i zbog čisto sebičnih ciljeva. Konkretno, reč je o želji administracije da prekroji globalnu energetsku mapu uz pomoć nelegitimnih anti-tržišnih inicijativa poput „ograničenja cena ruskih sirovina”, navodi se u saopštenju.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Napadi Izraela uključivali područja gde je ljudima rečeno da potraže sklonište

Izraelske snage su, uprkos višestrukim pozivima SAD i Ujedinjenih da zaštite civile, nastavile sa vazdušnim i kopnenim bombardovanjem južnog...

Još priča na sličnu temu