MITIĆ: U Jovanjici sam pronašao ovlašćenje VOA da je Koluvija potpukovnik službe

Obavezno pročitajte

Načelnik operative Četvrtog odeljenja beogradske policije Dušan Mitić nastavio je svoj iskaz u Specijalnom sudu za predmet „Jovanjica“, a odgovarajući na pitanja branilaca, rekao je da godinama traje pritisak na radnike tog odeljenja i da je u to uključena „državna mašinerija“, uključujući i medije.

On je ocenio da se postupajući tužilac u istrazi ponekad ponašao kao branilac, a izjava davana u martu 2020. godine bila je davana „u specifičnom ambijentu“, jer je tužiocu u tom momentu najbitnija tema bila da li je prvooptuženi Predrag Koluvija koristio mobilne telefone ili nije.

- Advertisement -

Mitić je dodao da je bio u pretresu terena i da nije mogao da vidi da li je Koluvija nekog zvao ili ne.

Pritisak u medijima je počeo 2020/21, novinskim člancima, u kojima su bila pitanja koja su nam postavljana na poligrafu, a testirao me je brat šefa kabineta Aleksandra Vučića, Ivice Kojića, kazao je Mitić.

On je negirao tvrdnje Koluvije da su ga terali da optuži za sve Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića, dodavši da je to bilo jedno od pitanja na poligrafu u Sektoru unutrašnje kontrole, koje su svi ispitivani prošli.

Mitić je rekao i da je u kancelariji Koluvije u „Jovanjici“ pronašao ovlašćenje Vojnoobaveštajne agencije po kojem je Koluvija potpukovnik službe.

Koluvijini branioci su tražili da puste delove intervjua koji je Koluvija dao Vladimiru Đukanoviću, ali sud je to odbio. Takođe su tražili da iz dela sudnice gde sedi publika izađe potredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, što je isto odbijeno.

Kako javlja reporterka N1 koja prati suđenje, ušlo se potom u unakrsno ispitivanje, koje podrazumeva da branioci predočavaju Mitiću šta je rekao u iskazu dok je trajala istraga, a onda mu postavljaju pitanje na koje insistiraju da odgovori sa „da“ ili „ne“, što Mitić nije prihvatio, jer je želeo da objasni sve okolnosti pod kojima su se stvari događale.

Mitić je citirao i Koluvijine reči tokom pretresa „Mitiću, vi ste korektni, jako korektni, izuzetno korektni“.

Odbranu je interesovalo i pitanje ugroženosti, na šta je Mitić rekao da je o tome najpozvaniji da priča inspektor Slobodan Milenković, i da će on verovatno o tome govoriti u svom iskazu.

„Telima smo branili Jovanjicu, gde se svaki dan pojavljivalo sve više i više policajaca, uniformisani, pa sve do policijske brigade“, kazao je Mitić.

Na pitanje odbrane na koji način su bili ugroženi, Mitić je rekao:

„Do tada ja nisam imao iskustva da država u bilo kom slučaju ugrožava lice mesta i bezbednost mog rada i mojih kolega. Životi ljudi bili su ugroženi u tom trenutku, svedoke van policije dovodili smo na predlog suda“.

Naša namera bila hapšenje Gašića i Mirka Škera

Mitić je kazao da je njihova namera bila hapšenje tadašnjeg direktora BIA, a sada ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i Mirka Škera, koji se u više navrata nalazio u žiži javnosti zbog povezanosti s plantažom marihuane.

Reč je o nekadašnjem šefu beogradskog centra BIA, koji se i dalje nalazi u pomenutoj insituciji, ali je zasad neizvesno na kom mestu. O njemu se poslednji put govorilo maja 2021., kada je političar i potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, istakao da je Škero prisustvovao kolegijumu na kome je bio predsednik Aleksandar Vučić, tada ministar policije Aleksandar Vulin i šefovi u MUP i BIA, a kada je objavljen rat mafiji u Srbiji.

Aleksić, koji je 2019. godine izvestio javnost o rekordnoj zapleni na “Jovanjici”, izjavio je svojvremeno da je Škero ključna spona između političara i proizvodnje droge na “Jovanjici”.

O Mitićevoj izjavi da je intencija bilo hapšenje Gašića, govorio je i Koluvijin advokat Vladimir Đukanović.

„Ovo danas su nova saznanja, tvrdnjom da je Predrag Koluvija trebalo da bude drugooptuženi, ko je onda prvooptuženi? Hvala tužiocu što je pomogao odbrani. Da li vi nama saopštavate da je prvooptuženi trebalo da bude Bata Gašić?, upitao je Đukanović.

Građani i čelnici opozicije okupili su se danas u 9.00 pred početak nastavka suđenja, da pruže podršku inspektorima Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, koji već četiri godine trpe velike pritiske, kako od strane vlasti, tako i od tužilaštva.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u obraćanju je poručila da jedino javnost „drži glavu na ramenima“ Mitiću i Milenkoviću.

Okupljeni su pred sudom Mitića dočekali aplauzom i ovacijama, dok su prvooptuženog Koluviju dočekali zvižducima.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Vi ste sledeći – Nemačka, Evropa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na opasnost od islamista u Evropi, rekavši da će taj kontinent biti sledeći na...

Još priča na sličnu temu