Ministar odbrane Norveške o Kosovu: Važno da se smanje tenzije

Obavezno pročitajte

Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa ministrom odbrane Norveške Bjornom Arildom Gramom u Starom Generalštabu u Beogradu sa kojim je imao „dobre“ razgovore o bilateralnoj vojnoj saradnji pre svega u kontekstu aktuelnih dešavanja u regionu Zapadnog Balkana, kao i u Evropi i svetu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Dvojica ministara razmenila su mišljenja o aktuelnoj situaciji na Kosovu, za koju je norveški ministar rekao da pokazuje koliko je važno da se smanje tenzije i vrati političkom dijalogu.

- Advertisement -

Vučević je rekao da dve zemlje vezuju dugogodišnje prijateljstvo njihovih naroda i država, kao i da sarađuju uspešno na mnogo polja, pre svega u oblasti ekonomije odnsno energetike, a da bi voleo da vidi i napredak u saradnji u oblasti odbrane.

On je zahvalio svom norveškom kolegi na mogućnosti da srpska strana iznese pogled Srbije na sve ono što se dešava, pre svega na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Vučević je rekao da su ovo vrlo teški dani za srpski narod, da su izgubljeni ljudski životi i da Srbija „nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca“ ali da ne može da bude „nema, gluva i slepa na progon i ubistvo sprskog življa na Kosovu i Metohiji“.

Ministar odbrane Norveške je rekao da Norveška takođe osuđuje napade na policiju na Kosovu i uputio i izraze saučešća porodicama svih koji su poginuli u tom sukobu.

„Ovaj tragični incident pokazuje koliko je važno da se smanje tenzije i koliko je važan povratak političkog dijaloga, kako bi se izbegla dalja esklacija sukoba“, rekao je ministar Gram.

Ministar Gram je rekao da su današnji susret obeležili veoma produktivni razgovori i naglasio da su odnosi između Norveške i Srbije dobri, a da su veze dve zemlje snažne. Po njegovim rečima danas se razgovaralo o bezbednosnim izazovima u Evropi, ratu u Ukrajini kao i izazovi koji postoje na Zapadnom Balkanu i poručio da je sastanak obeležila veoma konstruktivna razmena mišljenja.

On je istakao da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, čemu Norveška pruža snažnu podršku.

„Srbiju vidimo kao dugoročnog partnera sa kojim imamo duge i pozitivne veze, a imamo i snažne istorijske veze imajući u vidu da je nekoliko hiljada žrtava sa ovih prostora sahranjeno u Norveškoj posle Drugog svetskog rata“, rekao je ministar odbrane Norveške.

Vučevič je rekao da bi Srbija bi svakako želela da dođe do mira u Ukrajini i da stane rat, jer bi to bio spas za srpsku ekonomiju i za ekonomije Evrope, ali da taj mir bude zasnovan na principima međunarodnog javnog prava, „jer Srbija čvrsto veruje u poštovanje međunarodnog javnog prava, odnosno egzistenciju tog sistema vrednosti pravnih normi“.

Ministar Vučević istakao je spremnost za nastavak saradnje sa Ministarstvom odbrane Norveške, po svim pitanjima koja je norveška strana predložila, navodi se u saošpštenju.

Ministar odbrane Norveške izrazio je zadovoljstvo zbog finaliziranih projekata i započetih aktivnosti, pre svega na polju vojne medicine, ali i na bilateralnom planu sa Vojskom Srbije.

Pre razgovora dva ministra i sastanka delegacija dve zemlje priređen je svečani doček norveškom ministru strojem Garde Vojske Srbije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

GAZA – Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu...

Još priča na sličnu temu