MILOŠ VUČEVIĆ: Pokrećemo inicijativu o obaveznom služenju vojnog roka

Obavezno pročitajte

Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava.

Ministar odbrane Miloš Vučević najavio je danas da će Generalštab Vojske Srbije pokrenuti inicijativu ka predsedniku Srbije, kao vrhovnom komandantu, a potom kroz širu raspravu ka Narodnoj skupštini, da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, odnosno da se ponovo reaktivira zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka.

- Advertisement -

On je za televiziju Hepi rekao da Ministarstvo predlaže da vojni rok ne traje duže od četiri meseca.

Ta inicijativa se pokreće na osnovu procene bezbednosti u državi.

„Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok“, objasnio je Vučević.

Govoreći o Vojsci, on je rekao da je veoma bitno što su odlukom Vlade i predsednika države od 1. januara plate za 10 odsto veće plate, a da je Vojska 2023. godinu završila daleko jača što se tiče vojne opreme i nivoa obučenosti ljudi.

„Sve to će biti jedna od ključnih tema kada se krajem meseca podnosi izveštaj predsedniku. Krajem januara imaćemo jedan dugačak i detaljan sastanak“, rekao je Vučević.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu