MILOŠ VUČEVIĆ: Ko je dozvolio da kosovska policija dođe na sever, Srbija razočarana reakcijom Kfora

Obavezno pročitajte

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je posle događaja na severu Kosova 24. septembra ključno pitanje ko je dozvolio da, kako je rekao, albanska policija sa juga dođe na sever Kosova i Metohije suprotno Briselskom sporazumu.

„Neko očigeldno dozvoljava Aljbinu Kurtiju da gradi baze na severu, da tamo ulaze teško naoružani policajci“, rekao je Vučević za RTS.

- Advertisement -

On je naglasio da je neko dozvolio i da se pravi „mimikrija od izbora“ na severu Kosova, da se smeni šef policije za region sever Nenad Đurić.

„Srbija je osudila ubistvo kosovskog policajca, ali ono što se posle toga dešavalo je užasno, Srbi su lovljeni kao zveri po šumama. Vidite da je to neko dobro pripremao, kad pogledate snimke koje objavljuju sukcesivno…Sve to zahteva dalju istragu“, navodi Vučević.

Istakao je i da je Srbija u dobroj meri razočarana reakcijom Kfora koji mora prvi da reaguje u takvim situacijama, da spreči dalje krvoproliće, kao i da Euleks izađe ako ima elemenata za istragu.

„Kfor je morao da zaustavi dalje pucanje i puškaranje…Kfor ima nedaleko odatle bazu, mogli su da reaguju, a kao da su stajali sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe u okolini Banjske“, rekao je Vučević.

Istakao je da je Srbija na najnižem tehničkom nivou komuniciranja s Kforom, ali da ne možemo da prekinemo saradnju.

„Mi očekujemo da Kfor preuzme aktivniju ulogu, a ne da bude posmatrač na nekom brdu i sa strane gleda koliko će albanska policija ubiti Srba“, istakao je ministar.

Dodao je i da su vrlo teška vremena pred nama i da je potrebno da budemo smireni, a ne slabi i kukavni nego racionalni, da sačuvamo narod na KiM i državu Srbiju.

O okupljanju Srba te noći na Kosovu kaže:

„Sve činjenice koje treba da nam pokažu šta se desilo u ranim jutarnjim satima 24. septembra je na nadležnim organima da utvrde uz ograničavajući faktor za Srbiju, da ne možeme da pristupimo terenu.

Zbog spekulacija ne želim da dajem olake zaključke. Treba pažljivo prikupiti sve činjenice i onda izaći sa stavom šta se dogodilo“.

On ocenjuje da je „čudan momenat da je tolika albanska policija bila raspoređena na pozicijama za vatreno dejstvo u tako kratkom vremenu“.

„Čudno je ako su autentični snimci sa dronova da je neko pratio, čekao da dođe do napada i lova na Srbe. I očekivali smo da Kfor zauzme aktivnu ulogu, a ne da bude posmatrač“, ističe.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

PIO fond: Novi uslovi za odlazak u penziju od 1. januara

Republički fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje objavio je da će, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1....

Još priča na sličnu temu