19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

MILORAD DODIK: Miran razlaz bi svima u BiH dao šansu za život

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Banjaluka – „Mi se nismo borili za BiH – već protiv nje, to radimo i danas, pa iako dejtonsku zemlju prihvatamo i dalje smo prinuđeni da se borimo protiv neustavnog uređenja kakvo hoće muslimani”, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Odgovarajući na reči člana predsedništva Željka Komšića, koji je povodom godišnjice prijema BiH u SB UN izjavio kako se „nisu borili za zemlju s entitetima i entitetskim glasanjem”, Dodik je novinarima u Banjaluci rekao kako ni Srbi nisu dobili ono što su tražili jer su u toku rata proglasili nezavisnu državu s ambicijom da budu samostalni.

- Advertisement -

„Kad muslimani danas kažu da je ovo BiH za koju se oni nisu borili, to jeste tačno, ali treba da znaju da takvu BiH nikada i neće dobiti. Zato je vreme da još jednom pokušamo da aktiviramo mehanizam mirnog razlaza, jer bi takvo rešenje dalo šansu za život svima, a ne da se ovde neprestano međusobno maltretiramo”, istakao je Dodik.

Napomenuo je da se kroz priču o navodnom uvođenju sankcija Rusiji od strane BiH videlo kako Bošnjaci zamišljaju zajednički život. Povodom podrške koju su predstavnici BiH u evropskim telima dali za sankcije EU prema Rusiji, Dodik potvrđuje da je „bilo nekih iz BiH koji su se priključivali nekim izjavama, a za koje mi u zajedničkim organima nismo ni znali”.

„Vučić je u pravu kad govori o tom aspektu, ali da bi sankcije bile sprovodive, onda i u BiH, kao i u Srbiji, ako se da podrška nekoj deklaraciji u svetu, onda se u Beogradu mora doneti odluka vlade ili predsednika da se te sankcije sprovedu. Ako se to ne desi, onda je to karikatura”, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

- Advertisement -

Dodik je pojasnio da je za uvođenje sankcija neophodno da relevantni organi o tome donesu odluku:

„Neki neodgovorni ambasadori davali su izjave da se BiH navodno lažno pridružuje zabrani letova za ruske avione na ovim prostorima, ali ta odluka ne postoji. Postoji samo dokaz o podeli BiH, muslimani će pokušati da se drže toga da je nešto odlučeno, a mi znamo da se o tome nije odredilo Predsedništvo BiH, Savet ministara ili parlament.”

Kazao je da je bošnjački nacionalizam otišao do mere da i ukrajinsku krizu pokušava da iskoristi da reafirmiše svoje ciljeve.

„Dejtonski sporazum je propao jer su ga uništili visoki predstavnici, a dokrajčila muslimanska strana. Ako neko može unilateralno da nastupa na međunarodnoj sceni, time pokazuje da je BiH nemoguća i da ne može da opstane jer takve zemlje nema u Ustavu i vreme je da zatvorimo radnju”, kaže on.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti