22.6 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

MILOMIR MARIĆ: Ja ne shvatam ozbiljno šta govore moji gosti, pa nemojte ni vi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

To je i prva prilika od parlamentarnih izbora avgusta prošle godine, na kojima je nakon tri decenije promenjena vlast Demokratske partije socijalista (DPS), za odmeravanje političkih snaga. Od samog početka kampanje, koja je počela i pre nego što su izbori raspisani, beleže se prilično žestoka politička borba, napetosti, incidenti, a prema mnogim ocenama, prate je i najrazličitije dezinformacije. Na meti napada bile su pristalice partija, ali i džamija u Nikšiću.

Izbori u drugom po veličini crnogorskom gradu, sudeći po kampanji, prevazišli su okvire lokalnog i dobili obrise regionalnog. Podaci pokazuju da je samo tokom februara u medijima u Srbiji objavljeno više od 4000 tekstova o Crnoj Gori od čega su u 1000 tema bili izbori u Nikšiću. Urednik TV Happy i autor emisije „Bitka za Nikšić“ Milomir Marić za Televiziju Nikšić kazao je da crnogorske svađe doživljava kao jedan oblik rijalitija. „Ja ne shvatam ozbiljno što govore naši gosti, pa nemojte ni vi. Parovi i Bitka za Nikšić – to je isto“, rekao je Marić.

U analizi Digitalnog forenzičkog centra iz Podgorice stoji da mediji iz Srbije daju najveću podršku koaliciji „Za budućnost Nikšića“ okupljenoj oko Demokratskog fronta (DF). Saopštenja te koalicije se, ukazuje se, doslovno prenose uz nezaobilazno isticanje da je njihova pobeda na izborima neupitna. Takođe, kako navode, očigledna je i borba između političkih partija za podršku Srpske pravoslavne crkve. Za potrebe istraživanja analiziran je sadržaj pet portala iz Crne Gore (Borba, CdM, IN4S, Pobjeda i Vijesti) i pet portala iz Srbije (Alo, Nacionalist, Novosti, Republika i Srbin info).

- Advertisement -

Kako piše Pobjeda, dolazak lidera Srpske liste sa Kosova Gorana Rakića i Igora Simića kao podrške DF-u u poslednjim danima kampanje u Nikšiću pokazuje da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve karte bacio na ishod izbora u Nikšiću“. Ukazuju da je snažnu finansijsku, materijalnu i logističku podršku koalicija stranaka okupljena oko DF-a imala prethodno direktno od Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, pa potom i od ljudi Milorada Dodika iz Republike Srpske, „pa je direktni dolazak Rakića znak da Vučić očigledno brine za ishod izbora u čiji rezultat je uložio ne mala sredstva“.

Pristalice koalicije oko DF, kako se navodi, imaju plan, koji im je navodno razradio Rakić – grupni izlazak na glasanje u prepodnevnim satima, koji je, kako se podseća, primenjivan i na izborima 30. avgusta, jer je postojao poziv SPC i DF-a da se glasa rano ujutro.

Sa pozicije gradske vlasti, na izbore izlazi lista Evropski tim za Nikšić – Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Patriotsko komitski savez – čiji je stožer DPS crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. Kako je ova lista, koja je prva na glasačkom listiću, saopštila u svom poslednjem obraćanju pred izbore, otvoreni su za postizborne koalicije, osim sa onima koji, kako kažu, ugrožavaju temelje države.

- Advertisement -

„Svi rezultati koje smo mukotrpno stvarali su sada ugroženi i zato nikada nećemo sarađivati sa onim političkim partijama koje žele da unište evropsku budućnost naše države“, kazala je Sanja Damjanović, nosilac liste. Dodala je da će „Nikšić biti stožer odbrane Crne Gore“.

Izazivači dolaze iz redova lista koje su na parlamentarnim izborima uspele da smene DPS – lista „Za budućnost Nikšića“ koju predvodi DF Andrije Mandića, „Mir je naša nacija“ čiju osnovu čine Demokrate predsednika parlamenta Alekse Bečića i lista „Crno na bijelo“ koju predvodi stranka URA potpredsednika vlade Dritana Abazovića. Osim njih, na glasačkom listiću će se naći i novoosnovani Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića, kao i Socijaldemokratska partija (SDP), dosadašnji partner DPS-a.

Davidoviću, kako je naveo, „bi najviše prijala koalicija sa građanima Nikšića“, dok su sve ostale, kaže, „rezultat trulih kompromisa“. „Vidite da tri koalicije koje su sada na vlasti teško dolaze do situacije da mogu da postave, recimo, direktora policije. Znam s kim neću. Rekao sam da neću sa DPS-om, jer se protiv njih svim sredstvima borim dvadeset godina“, rekao je Davidović, dodajući da će, ako pobedi, obezbediti vakcine za sve Nikšićane koji ih žele.

Predstavnik Socijaldemokratske partije Radovan Perović, koji je nosilac liste „SDP- Srcem za Nikšić“, kazao je da će SDP razgovarati sa onima koji „dele slične vrednosti i imaju viziju razvoja Nikšića“.

„Nećemo pregovarati sa onima koji su eksponenti tuđih politika, koji zastupaju tuđe interese na štetu i Nikšića i Crne Gore. Takođe, nećemo razgovarati ni sa onima za koje postoji bilo kakva sumnja da su povezani sa kriminalom i bilo kakvim nezakonitostima“.

Marko Kovačević, nosilac liste koalicije „Za budućnost Nikšića“ (DF, Socijalistička narodna partija, pokret „Za život Nikšića“, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka, Socijalisti Crne Gore i Pokret penzionera i invalida rada) kaže da im je glavni cilj „da udalje DPS van svih tokova odlučivanja i u Nikšiću i u Crnoj Gori“. „Sasvim sigurno da nikakvu vrstu odnosa nećemo imati sa DPS-om, a naša koalicija bez obzira na rezultat koji ostvarimo svakako će pozvati naše partnere sa državnog nivoa sa kojima činimo parlamentarnu većinu da zajedno vršimo vlast u Nikšiću“, poručio je Kovačević.

Iz Platforme „Crno na bijelo – Može Nikšić“, poručuju da mogu da razgovaraju sa svima, osim sa DPS-om. Nosilac ove liste Tatjana Đurišić Bečanović kaže da je „savršeno jasno da će u Nikšiću konačno doći do sloma te politike i sloma poslednjeg balkanskog vođe“.

Kako je dodala, „najvažnije je da u Nikšiću niko neće imati apsolutnu vlast“. Koalicija „Mir je naša nacija – zaokruži slobodu“, ima za cilj, kako je rekao Momo Koprivica, da „zaokruže proces oslobađanja i institucija, i građana“, koji je započet 30. avgusta. Na 138 biračkih mesta, 58.833 birača odrediće 41 poslanika lokalnog parlamenta.

Patrijarh Porfirije sa liderima DF

Beograd – Uoči lokalnih izbora u Nikšiću, patrijarh srpski Porfirije (Perić) primio je u petak u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, saopštila je Informativna služba SPC. Oni su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za SPC i za državu, izrazivši uverenje da će se taj važan događaj, prvi put posle Drugog svetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi, navodi se u saopštenju.

Novi poglavar SPC naglasio je da je sa svojim prethodnikom, pokojnim patrijarhom Irinejem, „vodio duge razgovore o položaju Srpske crkve i srpskog naroda, kako na KiM, tako i u Crnoj Gori, i da po tim pitanjima, u svemu nasleđuje stav koji je Crkva kroz Sabor i Sinod već utvrdila“. Lideri DF obavestili su patrijarha o „rešenosti ove koalicije da posle izmena Zakona o slobodi veroispovesti, preduzme dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u savremenom crnogorskom društvu, poštujući ravnopravan položaj drugih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica“. J. T.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti