28.1 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

MIHAJLOVIĆKA OPLELA PO TOMI MONI: Tinjaju sukobi u SNS mafiji pred izbore! Narod će da ih dokusuri!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović toliko je sebe danas ishvalila na televiziji K1 da je neprijatno. Uz to, bukvalno je prozvala Tomu Monu za nesposobnost, jer dok je ona bila ministar saobraćaja, izgrađeno je na stotine kilometara puteva, auto-put bi bio završen, uz reči da je sadašnji njen sektor – Ministarstvo rudarstva i energetike – probuđen.

–  Šest godina sam bila ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kada je reč o deonici auto-puta „Miloš Veliki“ od Čačka do Požege ja sam bila deo procesa pregovaranja, moj potpis je na ugovoru. Nastavilo se sa radovima, iako može bolje, jer se kasni. Da sam ja i dalje ministar, sigurno bi sve bilo završeno ranije. Ponosna sam na svaki metar puta koji se uradi jer znam koliko je to težak posao, ali mora više. Bez obzira na to što je rad Vlade oročen na godinu dana, svako mora da daje svoj maksimum. Imam svoje mišljenje i stav, i uvek ću ga jasno reći – kazala je ministarka na K1.

Ministarka je najavila da će gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad-Bugarska čija je izgradnja počela juče, biti izgrađen krajem 2023. godine.

- Advertisement -

– To će nam u decenijama pred nama omogućiti gasnu nezavisnost. Dugo smo imali samo jedan pravac, iz Ukrajine preko Mađarske. Sada imamo dva pravca, ali iako smo promenili rute, nismo promenili snabdevače. Uz interkonektor moći ćemo da dobijamo gas iz Grčke, Azerbejdžana, Izraela… Mi smo mala zemlja i moramo misliti na gasnu bezbednost i sigurnost u godinama pred nama. Vojvodina i pojedini delovi Srbije su gasifikovani, ali to je i dalje mali procenat. Svega je 35 do 40 odsto zemlje gasifikovano. Nema raloga da taj procenat ne bude mnogo viši – rekla je Zorana Mihajlović.Tomislav Momirović FOTO: ATA imagesTomislav Momirović FOTO: ATA images

Mihajlovićeva kaže da je sektor energetike probuđen, da ima otpora ali da se ona rukovodi strategijom i zakonima i da povratka na staro – nema.

– Oni koji vode javna preduzeća moraju da sprovode politiku vlade. Ko nije za to, moraće lagano da napusti javna preduzeća. Javna preduzeća su otuđena od države. To mora da se menja. Verujem da ćemo vrlo brzo imati v.d. direktora EPS-a i ja bih to volela da vidim što pre. Ali, direktor ne može sam sve da uradi. Mora da ima ozbiljan tim. Ljudi koji su bili u EPS-u u prethodnom periodu trebalo bi da rade druge poslove, da se oformi novi tim. To je ranjeno preduzeće i neophodna su mu struka, jasni planovi šta se radi i ozbiljan rad. Mi svakog dana uvozimo 15 do 20 odsto električne energije. Ako ne uložimo u elektroprivredu, uvozićemo mnogo više.

- Advertisement -

Ministarka rudarstva i energetike kaže da ima dovoljno novca za subvencije zamene stolarije i solarne panele.

– Evo jedne ekskluzivne vesti, ovog jutra raspisali smo javni poziv za subvencije za zamenu stolarije i solarne panele, i rok za prijavu opština i gradova je 15 dana. Nakon toga, lokalne samouprave objavljuju poziv za građane i firme koje će te radove sprovoditi. Novca ima, pozivam sve da se prijave. Za tu svrhu izdvojili smo ove godine 250 miliona evra. I lokalne samouprave izdvojile su novac. Pokrivamo 50 odsto troškova. Građani će tako smanjiti račune i uštedećemo godišnje proizvodnju cele jedne termoelektrane.Šef i šefica SNS Foto: Beta, ATA imagesŠef i šefica SNS Foto: Beta, ATA images

Kako kaže Zorana Mihajlović, naslovne strane u prethodnom periodu za nju su bile očekivane.

– Kada radite i govorite da nešto nije dobro, onda shvatite da postoji foilder sa svim tim naslovnim stranama i kako će se brzo pojaviti oni koji će govoriti da ja ne radim kako treba. Ako razmišljam o tome, onda je to krug bez povratka. Vrlo često oni koji nisu uspešni u svojim poslovima priklanjaju se onima koji plaćaju medije. Moj poziv svima njima je da su im vrata otvorena i da bi sve probleme trebalo da rešavamo udruženi.

Pnda je objasnila kakav je njen odnos sa Alekdsandrom Vučićem, šefom naprednjaka.

–  Predsednik i ja radimo zajednički. Da li mislite da bih sve ove godine bila u Vladi da nemam podršku čoveka koji me je pozvao da uđem u SNS? Mislim da ga nikada nisam obrukala, a ni on mene nikada nije razočarao. Nemamo takav odnos da me pohvali, ali me kritikuje. Mislim da upravo iz kritike možete da pravite bolje. Mi imamo naš odnos i on nije za medije. I za 30 godina, i kada ne budem u Vladi, to će biti naš odnos, isti. Sa Anom Brnabić imam poslovni odnos kakav i treba da bude

Mihajlović kaže da nije advokat „Rio Tinta“ i da je na tu priču stavljena tačka.

– Pisanja medija o kupovini zemljišta Rio Save odnose se na period pre nego je doneta odluka Vlade da zaustavlja ceo projekat i da poništava uredbu o prostornom planu. Rio Tinto jeste vlasnik tih parcela, ali nije mu država u tome pomogla. Pregovarali su i svojim novcem kupovali parcele od građana. One su njihovo vlasništvo i to je između meštana i ćerke kompanije Rio Sava. To je urađeno ranije, pre odluke Vlade, i sa tom pričom je završeno.

Ministarka kaže da nikada ne može da se složi sa tim „da ništa u vezi sa litijumom ne treba da radimo i da treba da ukinemo rudarstvo“.

– Termoelektrane jesu izvor zagađenja jer je naša proizvodnja zasnovana na korišćenju najnekvalitetenijeg uglja i to decenijama zagađuje vazduh. Ali, u Beogradu, Valjevu i Novom Pazaru najveći zagađivači vazduha su individualna ložišta. Naše ministarstvo daje novac za zamenu kotlova kroz subvencije, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. U iznosu od 50 odsto kao i za stolariju. Javite se na javne pozive i pomoći ćemo. Električna vozila su budućnost kao i litijum, a na nama je da li ćemo ga uvoziti. Hoćemo li sve mineralne sirovine da uvozimo, da porušimo sve termoelektrane i da ovde sve bude zeleno? Hajde da otvorimo javnu raspravu. Ne može Savo Manojlović da bude jedini koji će da odlučuje o ekologiji. Neka javna rasprava traje i šest meseci, neka učestvuju institucije i svi građani – rekla je Zorana Mihajlović na K1.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti