14.7 C
Belgrade
subota, 15 maja, 2021

MEDIJI I EVROPSKA UNIJA STAVILI MASKE PREKO OČIJU: 30 000 američkih vojnika na tlu Evrope. Zbog čega? (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sjedinjene Države su podigle upozorenje za koronavirus (COVID-19) za Italiju na nivo 3 („izbegavajte nebitna putovanja“), dovodeći ga na nivo 4 („ne putujte“) za severne regione – Lombardije i Veneta – isto kao za  Kinu . AmericanAirlines i Delta AirLines obustavili su sve letove između Njujorka i Milana. Državljani SAD koji odlaze u Nemačku, Poljsku i druge evropske zemlje, na nivou alarma 2 („preduzeti veće mere predostrožnosti“.)

- Advertisement -

Međutim, jedna kategorija građana SAD-a izuzeta je od ovih pravila: 20 000 vojnika koji počinju da pristižu iz Sjedinjenih Država u evropske luke i aerodrome za vežbu „Defender Europe 20″, što je najveće razmeštanje američkih trupa u Evropi u poslednjih 25 godina. Uključujući one koji su već́ prisutni, oko 30.000 američkih trupa učestvovaće u aprilu i maju, na čelu sa 7.000 vojnika iz 17 zemalja članica i partnera NATO-a, uključujući Italiju.

Prva oklopna jedinica stigla je iz luke Savannah, Ga., Do one iz Bremerhavena u Nemačkoj. Ukupno je 20.000 komada vojne opreme stiglo iz SAD-a u šest evropskih luka (u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Letoniji, Estoniji). Još 13.000 komada isporučuje američka vojska u Evropi iz skladišta njihovih baza, uglavnom u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji. Ove operacije, izveštava američka vojska u Evropi, „zahtevaju učešće desetina hiljada vojnika i civila iz mnogih država.“

Istovremeno, najveći deo kontingenta od 20.000 vojnika stiže iz Sjedinjenih Država na sedam evropskih aerodroma. Među njima je 6.000 pripadnika Nacionalne garde koji  dolaze iz 15 država: Arizona, Florida, Montana, Njujork, Virdžinija i druge.

- Advertisement -

Na početku vežbe u aprilu, izveštava američka vojska u Evropi, 30.000 američkih vojnika će se „proširiti kroz evropsku regiju“ kako bi „zaštitilo Evropu od bilo kakvih potencijalnih pretnji“, sa jasnim osvrtom na „rusku pretnju“.

General Tod Volters – koji komanduje snagama Sjedinjenih Država u Evropi i istovremeno NATO-om kao vrhovni komandant saveznika u Evropi – uverava sve da su „Evropska unija, NATO i evropska komanda Sjedinjenih Država zajedno radile na poboljšanju infrastrukture. “ Ovo ćeomogućiti vojnim konvojima da se brzo kreću duž 2500 milja tranzitnih ruta.

Desetine hiljada vojnika prećiće granice da bi izveli vežbe u 10 zemalja. U Poljskoj će 16.000 američkih vojnika doći u 12 oblasti za obuku sa oko 2.500 vozila. Američki padobranci 173. brigade stacionirane u Venetu, a Italijani iz brigade munje stacionirane u Toskani, otputovaće u Letoniju na zajedničku vežbu lansiranja.

„Defender Europe 20“ sprovodi se radi „povećanjamogućnosti za brzo raspoređivanje velike borbene snage iz Sjedinjenih Država u Evropu“. Stoga se izvodi u vremenskim razmacima i postupcima koji praktično onemogućavaju podvrgavanje desetina hiljada vojnika zdravstvenim propisima COVID-19 i sprečavaju ih da stupe u kontakt sa stanovnicima tokom perioda odmora.

30.000 američkih vojnika, koji će se „širiti evropskom regijom“, u stvari su izuzeti od preventivnih propisa COVID-19 koji se odnose na civile. Uverenje koje je dala američka vojska u Evropi da „pratimo koronavirus [COVID-19]“ i da su „naše snage u dobrom zdravstvenom stanju“ je dovoljno.

U isto vreme se zanemaruje uticaj na životnu sredinu koju stvara kretanje vojne sile ove veličine.  Američki tenkovi koji će učestvovati u vojnoj vežbi su teški 70 tona, sa tehnikom koja sadrži osiromašeni uranijum. Svaki rezervoar troši 400 litara goriva na 100 km, stvarajući veliko zagađenje da bi se isporučila maksimalna snaga.

Šta u ovoj situaciji rade EU i nacionalne vlasti, šta radi Svetska zdravstvena organizacija? Masku su stavili preko očiju, kao i preko usta i nosa

Pored toga, američka vojska držaće niz besplatnih koncerata u Nemačkoj, Poljskoj i Litvaniji koji ćeprivući veliku publiku.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti