MALI: Prosečna plata u decembru 840 evra

Obavezno pročitajte

Ministar finansija Siniša Mali govorio je jutros za TV Pink o trenutnom budžetu Srbije, povišicama, penzijama kao i akciji „Bolja cena“.

Kako je naveo, Srbiju tek čekaju bolje stvari u vidu povećanja penzija i povišica, kao i jednokratnim pomoćima.

- Advertisement -

– Sačuvali smo stabilnost, budžet. Jedna Nemačka je već u recesiji, a Srbija se dobro drži. Prosek evrozone je 91, 92 odsto. Satbilni smo i možemo svako obećanje koje damo da ispunimo. Imamo popvećanje plata, juče je krenula isplata. Za sve zaposlene u javnom sektoru imamo još jedno povećanje od 10 odsto. Penzije će u Srbiji, zaključno sa januarom, porasti 56,1 odsto. Imaćemo u decembru prosečnu platu u Srbiji 840 evra – dodao je ministar.

– Sva ta povećanja su kumulativno daleko od nivoa inflacije – kaže ministar Mali.

„Osim sniženja cena, mi idemo sa povećanjem plata i penzija. Kako se inflacija spušta, efekat povećanih plata i penzija je veći. Borimo se svaki dan da snizimo cene, povećamo plate, penzije, a upravo opozicija jeste ta koja sve pokušava da blokira“, dodao je.

– Milion sto hiljada šest stotina šezdeset dece je prijavljeno za pomoć, skoro svako dete ili roditelj se prijavio – otkriva ministar.

Na pitanje da li razmišlja o još pomoći za građane, ministar kaže da je prva mera bila za vreme korone, kada su penzineri dobili 5.000 dinara.

– Za 100 evra se prijavio skoro svaki građanin. Od tada do sada je država dala skoro 9 milijardi evra građanima i privredi – navodi Mali.

Imamo i rekordan broj zaposlenih, dodaje ministar.

– Rekordna je zaposlenost! Pre 10 godina, bila je 25, 5 odsto… Nije ovo lako, niti ima knjiga odakle se može učiti. Jedna mala Srbija se mnogo bolje nosi sa krizom nego mnogo veće zemlje od nas – objašnjava ministar finansija.

Govoreći o penzionerima, ministar kaže da je važan program penzionerskih kartica.

– Ta kartica je važna. Pozivam sve penzionere da se prijave, oni će imati priliku da dobiju benefite, korist… Preko 600 kompanija se prijavilo da učestvuje u svemu. Putevi Srbije nude 3 odsto sniženu putarinu – objasnio je.

Penzije su bezbedne, sigurne, imamo rekordan broj zaposlenih koji plaćaju poreze i doprinose, navodi Mali, dodajući da je to dokaz vođenja pametne ekonomije.

– Do 2012. smo imali 21 inovativan lek, a sada imamo dodatnih 80 lekova. Pri čemu je budžet ove godine, za te lekove 30 miljardi dinara – rekao je Mali, govoreći o sramnim napadima opozicije i njihovih listova.

„Danas će Vučić imati govor koji treba da nam pomogne, objasni, da se izbori za KiM, a istog dana oni potpisuju sporazum za rušenje Aleksandra Vučića, umesto da pokažu jedinstvo“, navodi Mali.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Naprednjaci Meloni u Beogradu dočekali mađarskim zastavama (FOTO)

U nedelju je premijerka Italije Đorđa Meloni u poseti Beogradu. Na aerodromu ju je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić...

Još priča na sličnu temu