11.1 C
Belgrade
petak, 7 oktobra, 2022

MAĐARSKA PRKOSI NEMAČKOJ I ZAPADU: „Gasprom“ jeste pouzdan partner

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je „Gasprom“ pouzdan partner dodavši da se Rusija obavezala da će isporučiti sve dogovorene količine gasa čak i u slučaju problema sa severnim i zapadnim rutama isporuke.

„Po pitanju ruskog `Gasproma`, neophodno je voditi se iskustvom. Do sada je `Gasprom` bio pouzdan partner Mađarskoj. Sve dogovorene količine stižu u našu zemlju svakodnevno i to preko južne trase. Svi mi jako dobro znamo sa kakvim se problemima suočavaju severna i zapadna trasa“, kazao je on.

- Advertisement -

Sijarto je napomenuo da je količina isporuke gasa preko južne trase trenutno povećana i da preko tog gasovoda svakodnevno stiže oko 88 do 90 odsto ukupne dogovorene količine plavog energenta.

„I vicepreijer Rusije Aleksandar Novak jasno mi je stavio do znanja da će sve te količine gasa, koje ne budu stigle preko severnog i zapadnog puta, biti svakako dostavljene“, dodao je Sijarto.

- Advertisement -

Takođe je rekao i da nema potrebe smatrati da će „Gasprom“ zavrnuti slavinu Mađarskoj jer južni koridor putem kojeg se doprema ruski gas u zemlju funkcioniše veoma pouzdano.

Prethodno se po ovom pitanju oglasio nemački kancelar Olaf Šolc koji je rekao da se Rusija ne može smatrati pouzdanim snabdevačem energentima jer, navodno, već duže vreme krši svoje ugovorne obaveze.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti