Mađarska na putu da postane „ambasador“ nezadovoljnih unutar Evropske unije

Obavezno pročitajte

Mnoge zemlje unutar EU sa velikom pažnjom i respektom gledaju na ono što radi Mađarska, i u određenim trenucima ne bih se iznenadio da mnoge zemlje krenu njihovim stopama, mišljenje je Branka Brankovića, povodom izjave mađarskog premijera da je ova zemlja danas glas naroda Evrope.

Orban je izjavio i da je Mađarska jedina zemlja koja iznosi mišljenje i u ime Mađara, i zapadnih Evropljana. Takođe je ocenio da je međunarodni uticaj Mađarske „veći od njene stvarne težine“ jer Evropljani, kako je naveo, sada mogu da izraze svoje mišljenje preko Mađarske.

- Advertisement -

Mađarska glas nezadovoljnih

Kolika je politička moć Mađarske i da li je Orban postao glas nezadovoljnih država unutar EU?

Diplomata i ambasador u penziji Branko Branković smatra da će sasvim sigurno neke države unutar EU krenuti putem koji nudi Mađarska.

„To kako se Mađarska sada ponaša i pokušava da postane samostalna u raznim stvarima dokaz je da se EU, od kada je primila grupu država u kojoj je bila Mađarska, prema njima ponaša kao prema državama drugog reda. One jesu primljene u momentu kada im je to najviše trebalo, dakle, kada su se odvajali od tadašnjeg Sovjetskog Saveza. A može se reći da od tada trpe ucene i razne druge stvari od „velikih igrača“ unutar EU. Međutim, činjenica je da mnoge od tih država sada pokušavaju da se i unutar EU čuje i respektuje i njihov glas i da se kao nezavisne zemlje tretiraju ravnopravno u toj organizaciji. A Mađarska je, može se rećim začetnik tog talasa“, kaže Branković.

Neće jaram Amerike

Ono što Mađarska pokušava jeste da je kao državu tretiraju bolje i ravnopravnije unutar EU, a mogućnost za to im se ukazala, kaže Branković, kada je počela priča oko Ukrajine gde je EU napravila ogroman problem samoj sebi kada je uvela sankcije Rusiji.

„Naravno, Mađari su uvideli priliku da ukrste glas sa najvećim državama EU i u tome su uspeli – da bez obzira na sve sankcije ima ne samo za sebe energente, naftu i gas nego su čak i Srbiji omogućili da čuvamo velike količine gasa u njihovim kapacitetima. Trend gde Mađarska pošto-poto hoće da zacementira da je nezavisna iako je članica EU se nastavlja: ona ne želi da je tretiraju kao drugorazrednu zemlju, a ponajmanje kao vazala američke politike u Evropi, na šta su veće države poput Nemačke, Francuske i drugih pristale uvođenjem sankcija Rusiji“, ocena je našeg sagovornika.

Orban ima sve više pristalica

Zbog toga, dodaje Branković, Mađarska i Orban dobijaju sve više pobornika za svoju politiku unutar EU, jer su sankcije Rusiji koje su zaveli u stvari izvršile kontraudar na većinu evropskih država.

„Mnoge zemlje unutar EU sa velikom pažnjom i respektom gledaju na ono što radi Mađarska i ne bih se iznenadio da u određenom trenutku krenu njihovim stopama – ne da izađu iz EU, jer niko od njih nije protiv EU, već da se unutar EU poštuje i njihov glas, a ne samo glas Francuza, Nemaca ili Italije,“ napominje naš sagovornik.

Orban je rekao i da je vreme za promene u Evropi i da se Evropljanima vrate evropske institucije, kao i da Mađarska ne može biti suverena dok god javnim razmišljanjem dominira „liberalna hegemonija“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu