15.3 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

LUKAŠENKO: Belorusija čini sve da se zaustavi rat! Zapad može mirno da spava!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko stao je u obranu ruske invazije na Ukrajinu ali je rekao da čini „sve” da se zaustavi rat. U danas objavljenom intervjuu za agenciju AP, Lukašenko je rekao da Ukrajina „provocira Rusiju” i insistirao da se Belorusija zalaže za mir.

On je rekao i da nije mislio da će se ruska „operacija” u Ukrajini ovako „razvući”.

- Advertisement -

„Ali nisam dovoljno uključen u problem da bih rekao da li ide po planu, kako Rusi kažu, ili kakav ja imam utisak. Želim još jednom da naglasim, osećam da se ova operacija razvukla”, rekao je Lukašenko.

Kako je istakao, Belorusija kategorički ne prihvata nikakav rat.

„Sve smo uradili i činimo sada da ne dođe do rata”, rekao je Lukašenko i dodao da su zahvaljujući Minsku počeli pregovori Ukrajine i Rusije.

- Advertisement -

On je upitao zašto Ukrajina, na čijoj teritoriji se vodi rat i gde ljudi ginu, nije zainteresovana za te pregovore, prenosi Beta-AP.

Rusija je rasporedila snage na belorusku teritoriju pod izgovorom vojnih vežbi, a zatim ih poslala u Ukrajinu kao deo invazije koja je počela 24. februara.

Lukašenko je javno podržao operaciju, navodeći na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, početkom marta, da Ukrajina planira da napadne Belorusiju i da je ofanziva Moskve to sprečila.

On je rekao da je odneo mapu da pokaže Putinu odakle je trebalo da se dogodi navodni napad, ali nije ponudio nijedan drugi dokaz u prilog te tvrdnje.

Ranije ove nedelje, beloruska vojska je najavila vanredne vojne vežbe koje su izazvale zabrinutost u Ukrajini. Međutim, Lukašenko je za AP rekao da vežbe nisu nikome pretnja.

„Ne pretimo nikome i nećemo da pretimo i nećemo to učiniti. Štaviše, ne možemo da pretimo, znamo ko nam je protivnik, pa da se pokrene neka vrsta sukoba, neka vrsta rata ovde, apsolutno nije u interesu beloruske države. Tako da Zapad može mirno da spava”, poručio je Lukašenko.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti