VUČIĆ IZDAO LUKAŠENKA I PUTINA: Uveo sankcije Belorusiji, pravi od nas izdajnike!

Obavezno pročitajte

Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Španija, Lihtenštajn i Norveška pridružile su se odluci EU, koja se tiče zabrane beloruskim aviokompanijama da koriste vazdušni prostor i aerodrome EU, navodi se u saopštenju šefa Evropske komisije Žozepa Borelja.

„Oni će uskladiti svoju nacionalnu politiku sa odlukom Saveta Evropske unije. EU prima k znanju ovu obavezu i pozdravlja je“, navodi se u dokumentu.

belorus,


- Advertisement -

Incident s prinudnim sletanjem u Minsk

Podsetimo, avio-kompanijama je od 5. juna zabranjeno da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije. Kako je saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, od ponoći 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da sleću, poleću ili preleću iznad teritorije Evropske unije. U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.

Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacija o miniranju nije potvrđena. Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije.

SourceSputnik

1 COMMENT

  1. Tužno. Belorusija je država koja je uspela da održi proizvodnju i društvenu stabilnost uprkos nasrtajima globalista. Bila je više nego fer prema nama, uprkos pritiscima, čak i kada je Rusija bila na kolenima. Mi ih udaramo nisko, i to kada su uspeli da dokažu kako ih napadaju isti oni koji su nas bombardovai i hoće da nam otmu teritoriju. Jednom ćemo se izvinjavati zbog ovog sramotnog čina našeg tiranskog i izdajničkog režima. Lepo je Njegoš rekao „strah čoveku kalja obraz često“. „Vuk na ovcu svoje pravo ima, ko tiranin na slaba čoveka. Al, tiranstvu stati za vrat, privesti ga poznaniju prava to je ljudska dužnost najsvetija“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: