12.6 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

LEKAR IZ CRNE GORE ISTUPIO: Ne možemo više biti taoci epidemije, treba ukinuti mere i testiranje!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lekar iz Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević, koji se zalaže za ukidanje svih protivepidemijskih mera i obustavljanje testiranja na koronavirus, smatra da nam to dozvoljava novi soj omikron, koji u najvećem broju slučajeva daje blage kliničke slike. „Omikron nam je dozvolio da korona polako prestaje da bude medicinski problem, više je politički, pa i filozofski, ako posmatrate iz ugla egzistencijalizma. Toliko nam je uticala na život u prethodne dve godine da je vreme da lekari polako shvate da ne možemo više biti u centru pažnje, epidemija se polako bliži kraju, sa vakcinacijom smo uspeli koliko smo uspeli, ništa novo se neće desiti da mi sada procente vakcinacije, koji su oko 50-ak posto u zemljama regiona, podignemo. Kolektivni imunitet ne možemo postići i nećemo ga postići, šta god uradili, tu su antivakserski lobiji… Vreme je da svako preuzme odgovornost za sopstveno zdravlje na sebe“, poručuje Radojević.

On u Novom danu na TV N1 kaže da nam sadašnja situacija sa omikronom dozvoljava da razmišljamo potpuno drugačije o epidemiji.

- Advertisement -

„Evidentno je da se omikron jako lako širi, tako da sa ovakvim merama ne možete mnogo da postignete, ali sa druge strane, blaže su kliničke slike u velikoj većini slučajeva, to su sve stvari koje nam dozvoljavaju da kažemo da mere, klasične, nisu više u fokusu, odnosno sa njima se ništa ne može postići“, navodi Radojević.

Na pitanje zašto poziva na ukidanje mera, on kaže da trenutno u Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima za koje smatra da su realni, stopa teških slučajeva je od 0,3 do 0,4 dosto.

„To su prilično mali procenti. Ne možemo više biti taoci epidemije, taoci nevakcinisanih, i taoci neadekvatnog vođenja situacije“, ističe on.

- Advertisement -

Dodaje da fokus nije samo ukidanje mera, već i obustavljanje testiranja.

„Svaki student epidemiologije na prvoj godini fakulteta uči da kad imate tako veliku lokalnu transmisiju, onda je besmisleno testiranje više. Kada imate 30 ili 50 odsto zaraženih od testiranih, postaje testiranje irelevantno. Svako ko ima neki simptom, možete ga slobodno smatrati koronom, da li je korona, ili neka prehlada ili grip nije toliko bitno, jer su sami pristupi lečenju slični“, smatra on.

Navodi i da zbog svega toga „testiranje treba obustaviti i rezervisati samo za one slučaejve koji zahtevaju hospitalizaciju“.

Dodaje da su i u Crnoj Gori trenutno visoki brojevi novozaraženih na dnevnom nivou, između 1.000 i 1.500 slučajeva, ali je mnogo manji broj hospitalizacija, teških oblika bolesti i smrtnosti nego u ranijim talasima.

No, uprkos tome, ogromna je opterećenost primarne zdravstvene nege, odnosno kovid ambulanti, ispred kojih čeka ogroman broj ljudi na testiranje, među kojima su i oni sa lakim simptomima. Ocenjuje da i oni koji se sa takvim simptomima ne bi u drugačijim okolnostima javili lekaru, sada iz straha od korone, to čine.

A na to da prokomentariše svoju objavi na Fejsbuku da se moramo osloboditi straha i da pustimo koronu da ode kako je i došla i na pitanje kako je došla, kaže da uopšte time ne treba da se bavimo, bez obzira da li je koronavirus nastao prirodno ili veštački, „mi imamo problem sa njim na terenu, moramo se boriti sa time, time što ćemo uperiti prst u nekoga i reći da je on kriv za koronu, epidemiju tako sigurno nećemo rešiti.

On, navodeći da je Irska zvanično postala prva zemlja u Evropi koja je ukinula sve rigorozne kovid mere, a uskoro će njen primer slediti i Velika Britanija i Izrael, kaže da zemlje sa visokom stopom vakcinacije mogu tako da razmišljaju, ali „možemo i mi, baš iz ugla što nismo postigli kolektivni imunitet vakcinacijom, kako bi se prirodno prokužili.

Kovid propusnice danas više nemaju smisla

Dodaje i da kovid propusnice danas više nemaju smisla, i podseća na slučaj Slovenije gde se kovid procedure i mere poštuju, gde se nigde ne može ući bez kovid propusnice, „a vidimo da na širenje epidemije to nema efekta“. Slovenija je 19. januara zabeležila više od 12.000 novozaraženih.

„Kovid propusnice i klasične epidemijske mere ne stoje“, ističe Radojević.

Ocenjuje i da se epidemija u obliku u kojem je bila prethodne dve godine polako smiruje, „mislim da ne treba ugroziti to prirodno smirivanje nekim zaoštravanjem mera, novim zatvaranjem“.

Naglašava da je fokus i dalje na vakcinaciji, jer „ako ste vakcinisani imate jako mali rizik da teško obolite ili umrete“.

Smatra da će ovoliki brojevi novozaraženih biti još nekih mesec-mesec i po dana, a onda sa dolaskom proleća i leta, koji ne pogoduju respiratornim infekcijama, „epidemija će se sama ugasiti“.

„Da li će nam trebati četvrta, peta, sedma doza, ne znam, verovatno. Život i drugi aspekti funkcionisanja sistema ne mogu više da trpe zbog korone“, zaključuje Radojević.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti