21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

LAVROV: Danas pregovori Rusije i Ukrajine, naši uslovi minimalni

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će pregovori Rusije i Ukrajine biti održani danas i izrazio je uverenje da će rešenje krize u Ukrajini biti pronađeno, kao i da su uslovi koje postavlja Rusija minimalni.

„Naravno, rešenje će biti pronađeno, ne sumnjam u to. Uslovi koji su za nas minimalni su dobro poznati, oni se razmatraju i na pregovorima s ukrajinskom stranom, kao što je to bilo u Gomelju i kako treba da se dogodi i danas”, poručio je Lavrov u obraćanju javnosti, prenosi Sputnjik.

Kako je precizirao, Rusija je spremna za dijalog sa zapadnim zemljama isključivo ako se u obzir uzmu uzajamni interes.

- Advertisement -

Takođe je naveo i da Rusija ne gradi svoju politiku na principu „eskalacija radi deeskalacije”.

Šef ruske diplomatije je rekao da je uveren da će „histerija” Zapada povodom Ukrajine proći i da će se zapadne zemlje „presabrati”.

„Uveren sam da će ta histerija proći, presabraće se naši zapadni partneri, ne mogu drugačije da se izrazim”, istakao je Lavrov, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Ocenio je da situacija u Ukrajini ne može da se posmatra nezavisno od odnosa Rusije i Zapada u proteklih 30 godina.

Lavrov je naglasio da je specijalna vojna operacija u Ukrajini iznuđeno rešenje, „jer nas na Zapadu nisu slušali”.

Dodao je da će dijalog Rusije sa NATO i Zapadom nekad ipak početi, a da je Moskva spremna za to.

„SAD u Ujedinjenim nacijama bave se ucenama i uvrtanjem ruku, kako bi se glasalo za rezolucije protiv Rusije, međutim, Rusija ne oseća da je politički usamljena”, ocenio je on.

Govoreći o tome kako će se dalje živeti u Ukrajini i ko će njome rukovoditi, o tome treba da odlučuje ukrajinski narod, odnosno svi narodi koji žive u toj zemlji, rekao je Lavrov.

„Po pitanju Ukrajine mi postupamo ispravno, sigurni smo u to”, dodao je.

Lavrov je takođe rekao da duboko žali zbog pogibije civila u Ukrajini.

Lavrov uporedio SAD sa Adolfom Hitlerom

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju javnosti uporedio je Sjedinjene Američke Države sa Adolfom Hitlerom.

„Napoleon i Hitler imali su isti cilj, a to je da stave celu Evropu pod svoju kontrolu. Sada to žele da urade Amerikanci”, smatra Lavrov, prenosi Bi-Bi-Si.

Takođe je ponovio tvrdnje ruskih zvaničnika da je ukrajinska vlada, kako je naveo, neonacistički režim, kao i da se ponašaju kao bande koje pljačkaju gradove, uključujući Marijupolj, prenosi Tanjug.

Šef ruske diplomatije je rekao da Ukrajinci „sada pokušavaju da iskoriste civile kao živi štit”.

Osvrnuo se i na ukidanje gasovoda „Severni tok 2”, sugerišući da iza te odluke stoje SAD.

„Amerika diktira Nemcima šta je dobro za evropsku energetsku sigurnost. Kažu da im ne trebaju gasovod Severni Tok 2 i tvrde da će Amerika osigurati energetsku sigurnost, koja je nekoliko puta skuplja”, poručio je Lavrov.

On je takođe rekao da NATO pokušava da ojača bezbednost Zapada po cenu Rusije.

Šef ruske delegacije: Pregovori u Brestskoj oblasti u Belorusiji

MOSKVA– Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine će, kao što je i planirano, biti održani u Brestskoj oblasti u Belorusije, saopštio je danas šef ruske delegacije Vladimir Medinski uoči početka drugog kruga pregovora.

„Pregovori će biti održani na istom mestu na kojem su zakazani: na teritoriji Brestske oblasti u Belorusiji”, rekao je Medinski u video snimku, koji je objavila beloruska agencija Belta, a prenosi TAS S.

On je rekao da bi druga runda pregovora mogla da počne u 15 časova po moskovskom vremenu, što je 13 časova po centralnoevropskom, prenosi Sputnjik.

Član ukrajinske delegacije i šef parlamentarne grupe vladajuće stranke „Sluga naroda” David Arahamija sinoć je rekao da će se razgovori sa Rusijom održati, ali ne u Bjalovješkoj sumi, u Belorusiji, već na drugom mestu, preneo je Tanjug.

Ruska delegacija stigla je juče u Belorusiju, na mesto gde bi danas trebalo da budu održani pregovori sa Ukrajinom.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti