Kurti: Srbija pokušala da kopira scenario Donbasa kako bi osvojila sever Kosova

Obavezno pročitajte

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Liverpulu u Velikoj Britaniji da je Srbija, kao saveznik Rusije, pokušala da kopira scenario Donbasa kako bi osvojila sever Kosova, javljaju prištinski mediji.

„Povećanje srpskog vojnog prisustva na prelazu sa Kosovom Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće opisao je kao bez presedana, dok snimci snimljeni dronovima u posedu napadača otkrivaju da su paravojne trupe obučavane u zvaničnim bazama Vojske Srbije, čime je nepobitno dokazana direktna umešanost države Srbije u planiranje napada koji je pre dve nedelje izveden na Banjsku“, rekao je on na godišnjoj konferenciji Laburista.

- Advertisement -

Naglasio je da sadašnjost i budućnost Kosova, kao i mir i bezbednost Evrope ne mogu biti taoci Srbije i da od toga zavisi perspektiva mira, pravde i prosperiteta u vremenu punom izazova. Prema njegovim rečima, dva najvažnija momenta u novijoj istoriji Kosova su 1999. i 2008. godina, oslobođenje, odnosno nezavisnost, tokom kojih je Laburistička partija bila na vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Velika Britanija je 1999. godine, pod vođstvom Tonija Blera, bila deo vojne intervencije NATO-a kako bi se zaustavio nastavak genocidne kampanje srpskih snaga, da bi u februaru 2008. godine, odmah nakon proglašenja nezavisnosti, Ujedinjeno kraljevstvo, sa Gordonom Braunom kao premijerom, bila je jedna od prvih zemalja koja je priznala državu Kosovo“, rekao je Kurti.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Suđenje Netanjahuu za mito i prevaru

Suđenje premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu po optužbama za korupciju, koje je nakon napada Hamasa 7. oktobra obustavljeno zajedno sa svim drugim...

Još priča na sličnu temu