15.5 C
Belgrade
среда, 27 маја, 2020

KREĆE ISPLATA MINIMALCA: Evo ko će SVE na račun dobiti 750 EVRA

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Više od 1,1 miliona zaposlenih će dobiti od države Srbije tri minimalca u ukupnoj vrednosti od 750 evra, a isplata će početi 7. i 8. maja, rekao je danas na RTS ministar finansija.

Za tri minimalca koje isplaćuje država kao podršku ekonomije prijavilo se 237.000 poslodavaca, rekao je on.

- Advertisement -

Dodao je da se u Srbiji za dva meseca za isplatu naknade za nezaposlenost preko Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo 6.047 građana koji su ostali bez posla.

– Sa odgovornim obuhvatnim i dobrim merama uspeli smo da zadržimo najveći broj radnih mesta, ako ne i sva radna mesta u Srbiji – rekao je on i dodao da je država najveći teret krize preuzela na svoja pleća.

On je rekao da je dobro što je najveći broj fabrika već krenuo da radi prošle nedelje I da se polako privreda vraća na staro.

- Advertisement -

– Znate projekcije MMF i stopa rasta -3 za Srbiju, mi smo u rebalansu budžeta stavili -1,8, a ako ovako nastavimo da se što brže otvaramo, da krenemo što pre dalje mi ćemo biti možda na nuli što znači da ćemo mi biti najuspešnija ekonomija u Evropi ove godine a to je ogromna stvar – rekao je ministar.

Prijava za 100 evra svakom građanu počinje 15. maja i trajaće do 5. Juna, rekao je on i dodao da će potpuno biti ispunjeno dato obećanje.

Ministar je rekao da je reč o opravdanoj ekonomskoj meri, jer je rade i SAD, Japan, Hong kong, Singapur, a ne samo Srbija.

Dodao je da je njen cilj da se umanje posledice krize i proširi optimizam i pokaže koliko je Srbija jaka kao država, a građani će za taj novac kupiti neku robu što će podstaći privredu.

Za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa do sada je suma od 29,5 milijardi dinara, za neplaćanje akontacije poreza na dobit prijavljena suma je 3,3 milijarde dinara, tri minimalca ukupno je državna pomoć od preko 90 milijardi dinara.

– Zato ponavljam stalno, stabilni smo , jaki smo – imamo novac za sve to – rekao je ministar.

Za jeftine kredite podrške preko Fonda za razvoj za deset dana javilo se preko 3.000 preduzeća a 179 kredita je odobreno za ukupno 1,5 milijardi dinara.


– Taj novac već ulazi u ekonomiju i firme to koriste za svoju likvidnost – rekao je on i dodao da je i 80 odsto mikropreduzeća izrazilo zainteresovanost da učestvuje u garantnoj šemi podrške preko poslovnih banaka.

– Veliki deo izlaska iz krize zavisi od eksternog faktora, koliko će brzo da krene i EU i svet, da se otvaraju granice, mi radimo ono što je do nas i bitno je da to uradim ona najbolji mogući način – rekao je ministar.

On je rekao da dodatno teku pregovori sa turističkom privredom koja je najviše pogođena na temu kako da im se dodatno pomogne.

– S druge strane imamo u rebalansu budžeta dve milijarde dinara za vaučere, da ljudi letuju u Srbiji i da turizmu pomognemo I na taj način – rekao je on.

Pokušavamo da odgovorimo na izazove, ostanemo zdravi, ne ugrozimo makroekonomsku stabilnost, a da sa druge strane naša ekonomija ostane u stanju da što jače i što brže krene da trči u što kraćem vremenskom period.

- Advertisement -
SourceRTS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

Varufakis i najcrnji scenario u narednih 10 godina za planetu

Varufakis o najgorem scenariju Kako bih „isterao“ svoje najgore strahove u deceniji koja nam dolazi, rešio sam da napišem...

OBRADOVIĆ O IZBORIMA: Neozbiljna odluka Borisa Tadića

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je najava Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i Pokreta slobodnih građana da će izaći...

TADIĆ PRESEKAO: Izlazi na lokalne izbore s Novom strankom I PSG!

Tadić presekao oko lokalnih izbora Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić je danas izjavio da će njegova stranka na...

LAŽNI HITLER: Ubedio Amerikance da mu pomognu da zavlada Amerikom, svetom i svemirom

Američki list „Dejli Bist” objavio je priču o Vilijamu Džonsonu, crncu rudaru iz američke države Kentaki, koji je tokom 10 godina nakon...

VLADIKA JOANIKIJE PROGOVORIO: Moguće da sam bio meta atentatora, ali živ sam

Vladika Joanikije je konačno progovrio o pucnjavi - Imam veliku sumnju da je atentat 10. decembra u Beogradu...
- Advertisement -