KOVID PASOŠI: Povratak u normalu ili problem u najavi

Obavezno pročitajte

Vlade širom sveta razmatraju eventualno uvođenje takozvanih “vakcina pasoša” u borbi protiv pandemije koronavirusa ali i u pokušaju da ponovo pokrenu svoje ekonomije.

Oni koji rade na razvoju tehnologija upozoravaju, međutim, da takva sredstva vuku i posledice, uključujući potencijalno isključivanje celih grupa iz učešća u društvu i pozvali su zvaničnike da dobro razmisle da li su im kovid pasoši potrebni i kako bi ih koristili.

Industrije putovanja i zabave žestoko su pogođene pandemijom korone zbog mera fizičkog distanciranja i naročito su zainteresovane za ovo sredstvo koje bi im brzo reklo ko je zaštićen od korone.

Među onima koji rade na razvoju ovih pasoša su biometrijska kompanija ajPruv (iProov) i sajber bezbednosna kompanija Mvin (Mvine) čije vakcina-propusnice trenutno testira britanska Nacionalna zdravstvena služba koja je sredstva za to dobila od britanske vlade.

Osnivač ajPruva Endru Bad eruje da kovid pasoši treba da imaju samo dva podatka – da li je osoba vakcinisana i kako ta osoba izgleda.

Potvrda o vakcinaciji mogla bi da pomogne ekonomiji zabave koja samo u Mančesteru zapošljava 420.000 ljudi, prenosi Rojters

“Moramo da vidimo kako da se vratimo u normalu”, kaže Saša Lord, osnivač Parklajf muzičkog festivala i dodaje da koncerti i događaji gde se poštuje fizička distanca nisu finansijski isplativi. “Svirka nije svirka a festival nije festival ako se ne dodirujete ramenima sa prijateljima”, rekao je on.

“Mislim, međutim, da ne treba da teramo ljude da izvlače ove pasoše. To bi trebalo da bude izbor. Ali na ulazu, ako nemate taj pasoš, onda dobijate drugu opciju”, rekao je Lord i objasnio da bi ta druga opcija mogla da bude brzi test na koronu.

Bad kaže da su neki sertifikati o vakcinaciji već poćeli da se izdaju u pojedinim zemljama, dok se u Sjedinjenim Državama neki sertifikati privatnih zdravstvenih ustanova koriste na sportskim događajima.

“Mislim da sertifikati o vakcinaciji otvaraju neka velika društvena i politička pitanja. Naš posao je da obezbedimo tehnološku bazu za proizvodnju pasoša i sertifikata… Nije na nama da procenjujemo da li je to dobra ideja ili ne”, rekao je on.

Bad je naveo da su diskriminacija, privilegije i isključivanja mlađe generacije koja će poslednja biti vakcinisana, neki od potencijalnih problema upotrebe ovih pasoša.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu