14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

KORAKS ISMEVA NAROD KARIKATUROM: Vernici na litijama predstavljeni kao zaostali (FOTO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Karikaturista NIN-a Dušan Petričić se u najnovijem broju ovog nedeljnika karikaturom podsmeva narodu koji sad već mesecima brani svetinje Srpske pravoslavne crkve, ugrožene sramnim zakonom o slobodi veroispovesti koji je doneo režim Mila Đukanovića u Crnoj Gori, prenosi portal Šajkača.

Na karikaturi je predstavljeno upoređenje Nikole Tesle iznad kojeg stoji 1893. godina i koji u ruci drži sijalicu, dok je ispod nje na tamnoj pozadini slika kolone Srba koji, pognutih glava, sa svećama u rukama, koračaju u litiji.

- Advertisement -

Da podsetimo, naš slavni Nikola Tesla je rođen, odrastao i bio vaspitan u svešteničkoj porodici.

U spornom zakonu, uprava za imovinu ima na raspolaganju godinu dana da utvrdi verske objekte koji su prema novom zakonu državna svojina, i podnese zahtev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti. Uprava će nakon toga imati 15 dana da upiše zahtev i o tome obavesti versku zajednicu koja te objekte koristi.

Ako verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati, predviđeno je zakonom. U skladu sa crnogorskim Zakonom, Srpska pravoslavna crkva neće moći da se registruje pod tim imenom, a nejasno je da li će uopšte moći da se registruje, s obzirom da bi morala da dostavi podatke o svom osnivaču koji ne postoje.

- Advertisement -

Zakon o slobodi veroispovesti je usvojen 26. decembra glasovima vladajuće većine i SDP-a. Do glasanja je došlo nakon dramatičnog sukoba kada su poslanici Demokratskog fronta počeli da lome mikrofon i druge uređaje sa stola predsednika skupštine.

Ova karikatura NIN-a izazvala je lavinu komentara na društvenim mrešama revoltiranih građana koji zahtevaju da se ona “ukloni” jer vređa svakog pravoslavca u Srbiji i krajnje maliciozno ponižava sve ljude koji istrajaju litijama da pokažu svoje neslaganje sa otimanjem

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

  1. Нисам сигуран да исмева. Овде је више хтео да прикаже иронију судбине и шта нас је задесило.

    • Мада опет ко зна. сад видех да црта и за Данас а они су легло аутошовиниста. Онда већ…

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: