KON: Evo da li se dva puta može zaraziti koronom

Obavezno pročitajte

Kon razrešio dileme

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je korona virus „probio barijere“ u Srbiji i da je postalo nemoguće pratiti sve kontakte, zbog čega je „prepušteno savesti da se svakome ko je bio u kontaktu sa zaraženim kaže da prati svoje zdravstveno stanje i ako se pojave simptomi da odmah prijavi“.

Kon je televiziji Hepi izjavio da su ranije kontaktima pozitivnih na korona virus davana rešenja o samoizolaciji, a da su u vanrednom stanju praćeni i od policije da li ta rešenja poštuju, ali da to više nije moguće.

- Advertisement -

„To postaje nemoguće, barijera je probijena“, kazao je Kon i dodao da se u vezi samoizolacije javljaju i drugi problemi, jer to znači da ta osoba ne može da radi odredjeno vreme, a nema papira koji to potvrdjuju za poslodavca.

Kon je naveo da zdravstveni sistem u Srbiji nije „pred pucanjem“, ali da bi bio da nema kovid ambulanti i stalnog formiranja novih kovid bolnica.

On je rekao da je bilo slučajeva da neki pacijent dva puta oboli od korona virusa ali da su to izuzetno retki slučajevi.

Prema njegovim rečima, u borbi sa epidemijom korona virusa potrebna je „totalna istrajnost“ u primenjivanju preventivnih mera, držanja fizičke distance, nošenja maski i često pranje ruku.

„Totalna istrajnost u svemu tome nije laka ali je mnogo lakše nego što posledice mogu da budu“, rekao je Kon.

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu