19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

KON: Aktivnost virusa opada, razgovaraćemo o popuštanju mera

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da „nema dileme“ da aktivnost koronavirusa opada, ali i dodao da je ove nedelje došlo do određenog usporavanja pada procenta novozaraženih iako se epidemiološke mere ne poštuju.

Kon je za Radio televiziju Srbije kazao da bi uz poštovanje „samo najosnovnijih mera“, krajem marta broj novozaraženih na dnevnom nivou mogao biti trocifren.

„Nalazimo se u opadanju aktivnosti virusa, to se vidi iz nedelje u nedelju, ali ove nedelje se uočava jedno usporavanje što znači da ne poštujemo mere jer nove varijante nema, a ni u školama se ništa ozbiljno ne dešava. Sami ukidamo mere, odnosno tako ljudi razmišljaju. To ne znači da će ne znam šta da se desi već samo da će sve duže da traje“, kazao je epidemiolog.

- Advertisement -

Upitan da li se razmišlja o ukidanju svih epidemioloških mera, Kon je kazao da Srbija sa oko 59 odsto vakcinisanih građana starijih od 18 godina ne može da se poredi sa zemljama koje su ukinule mere, a imaju više od 80 odsto vakcinisane populacije.

„Razgovaraćemo o popuštanju mera, ali nisu jednaki stavovi o tom pitanju jer mi nikad nismo imali tako teške i ozbiljne stvari kao mnogi u svetu. Moramo da se spustimo na dvocifrene brojeve, a onda možete da idete na proslave posebno ako ste vakcinisani“, kazao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Naveo je i da „ima šanse“ da uskoro bude ukinut obavezan karantin za zaražene: „To je vrlo blizu ali ne mogu da kažem da će se desiti sutra ili prekosutra“, rekao je Kon.

- Advertisement -

Ponovio je da je u toku „završnica“ epidemije navodeći da je veliki broj građana bio zaražen, da je veliki broj vakcinisan i da je samim tim sve manje građana koji nemaju nikakav imunitet.

„Ipak i dalje govorimo da je situacija nesigurna. Nastavićemo da živimo s koronavirusom, biće on i dalje masovno prisutan“, upozorio je Kon.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti