Kolumbija proterala izraelskog ambasadora: Izvini se i napusti zemlju

Obavezno pročitajte

Kolumbijski ministar spoljnih poslova Alvaro Lejva zatražio je danas od izraelskog ambasadora da se „izvini i napusti zemlju“, posle reakcije izraelske diplomatije na komentare kolumbijskog predsednika Gustava Petra o sukobu između Izraela i Hamasa.

Levija je preko svog naloga na platformi X ocenio kao „bezosećajni bezobrazluk“ reči izraelskog ambasadora Galija Dagana upućene predsedniku Petru koji je poredio izraelsko delovanje protiv Gaze kao odmazdu posle nasilnih napada Hamasa sa progonom Jevreja od strane nacista.

- Advertisement -

Kolumbijski predsednik je objavio više poruka posle napada Hamasa na Izrael 7. oktobra poredeći između ostalog uzvratne mere Izraela protiv Gaze sa progonom Jevreja od strane nacista. Te objave su preko mreže X izazvale žustru razmenu sa izraelskim ambasadorom.

Reakcije je usledila dan posle objave Izraela, jednog od glavnih snabdevača oružja za kolumbijsku vojsku, da prekida izvoz u tu zemlju iz bezbednosnih razloga posle Petrovih izjava koje su ocenjene kao „neprijateljske i antisemitske“.

Posle objave izraelskog ministra odbrane o potpunoj opsadi Gaze, i njegovih opaski da se bori protiv „životinja“ Petro je napisao: „To su nacisti govorili o Jevrejima. Demokratski narodi ne mogu dozvoliti da se nacizam ponovo uvreži u međunarodnu politiku“.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Lior Haiat, je u nedelju rekao da je ambasadorka Kolumbije u Izraelu Margarita Manhares pozvana na razgovor posle Petrovih „neprijateljskih i antisemitskih izjava“, optužujući ;ga da „izražava podršku zločinima koje su počinili teroristi Hamasa“, da podstiče antisemitizam, da pogađa predstavnike države Izrael i preti mirom za jevrejsku zajednicu u Kolumbiji.

Kao odgovor Petro je rekao da njegova zemlja ne podržava „genocid“. „Ako treba da prekinemo odnose sa Izraelom, prekinućemo ih“, rekao je Petro.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Lavrov: Za rešavanje konflikta u Ukrajini treba plesati tango, a Zapad igra „brejkdens“

Za rešavanje krize u Ukrajini političkim putem je potreban trud obe strane, kao i za tango, međutim, protivnici Rusije...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: