10.8 C
Belgrade
petak, 24 septembra, 2021

KOČOVIĆ: Evo kada će Srbija dočekati kraj Epidemije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kočović i kraj epidemije

Javnost pažljivo prati svakodnevne podatke o broju novozaraženih ljudi od koronavirusa, onih na bolničkom lečenju, pacijenata na respiratorima, a sve u nadi da će se brojke što pre smanjiti, a naš svakodnevni život normalizovati.

U isto vreme pomno se prati svaka reč domaćih, ali i stranih stručnjaka, epidemiologa, infektologa, virusologa, imunologa… pa čak i inženjera!

- Advertisement -

Profesor Petar Kočović, naime, sa svojim timom saradnika napravio je svojevrstan model praćenja pandemije korona virusa ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu, a pomoću matematike predviđa kada će biti završen ovaj drugi talas kovida-19 po zemljama.

A poslednji proračuni govore da bi kraj ovog drugog talasa ili ako više volite drugog pika prvog talasa u Srbiji, mogao da usledi za mesec dana – oko 11. septembra.

Ovo je prilično ohrabrujuće pošto su raniji podaci najavljivali završetak za 21. septembar.

- Advertisement -

– Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima – objasnio je ranije za “Blic” Kočović.

Po najnovijim proračunima, drugi talas u Hrvatskoj bi trebalo da se završi 18. septembra, u Crnoj Gori dva dana kasnije, u BiH 7. oktobra, u Severnoj Makedoniji 16. novembra, a u Bugarskoj poslednjeg novembarskog dana.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti