KO U DOBA TURAKA: Vučić zadužio svakog građanina za 2.000 evra i uvodi nove poreze (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je vlast SNS-a na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za poslednjih osam godina svakog građanina Srbije zadužila za 2.000 evra, pošto je javni dug od 2012. godine do danas povećan sa 15 milijardi dolara na 31 milijardu dolara i iznosi 62 odsto bruto društvenog proizvoda.

„Vučić i SNS su zadužili i bebe i stare i mlade – svaki građanin je zadužen za 2.000 evra. Kada vlast govori bajke da je Srbija ekonomski tigar i džin i da je jača od Nemačke, građani bi trebalo da pogledaju koliko su zaduženi, a što je najgore, vlast će nastaviti da povećava dug“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije.

Aleksić je rekao da je predlog budžeta Srbije za 2021. godinu „rasipnički, neodgovoran, nerealan i predizborni“ i da će deficit sledeće godine biti čak 183 puta veći nego 2018. godine, a da je ove godine već dostigao „istorijsku vrednost“ od 483 milijarde dinara, te da se rupe u budžetu mogu popuniti samo novim zaduživanjem.

- Advertisement -

„Ovakav budžet ukazuje da sledeće godine možemo očekivati tešku finansijsku krizu“, rekao je Aleksić.

Potpredsednik Narodne stranke je rekao da Vlada Srbije istovremeno „podstiče uvoz i ubija domaću proizvodnju“, i dodao da se nastavlja podrška uvozničkom lobiju.

„Niko ko vodi računa o građanima ne bi usred krize i epidemije izdvojio 290 milijardi dinara za nacionalni stadion. Istovremeno, polovina zaposlenih u Srbiji prima platu do 390 evra, a 75 odsto zaposlenih prima zaradu koja je ispod repubilčkog proseka od 500 evra. Vlast uživa dok država gori, kao u izreci ’selo gori, a baba se češlja’“, naveo je Aleksić.

Aleksić je dodao da je dodatno smanjen i već mali i nedovoljan budžet za poljoprivredu, i podsetio da od poljoprivrede u Srbiji živi milion i po ljudi, koji su prepušteni sami sebi.

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da će pažljivo pratiti kome će biti poveren posao onlajn fiskalizacije, a koji će biti vredan između 25 ili 30 milijardi dinara.

„Da li će to možda biti ’Aseko’, firma u kojoj je radio brat premijerke Ane Brnabić, ili će možda biti ’Komtrejd’ Veselina Jevrosimovića ili će možda biti Nenad Kovač, zvani Neša Roming? To su firme koje mogu biti akteri u ovom poslu. I treba propratiti da vidimo da li će taj tender, čitava ta procedura biti sprovedena kako treba“, rekao je Aleksić.

Predsednik Odbora Narodne za privredu i preduzetništvo Vladimir Kovačević rekao je da budžetske subvencije za onlajn fiskalizaciju iznose tri milijarde dinara, što znači da će više od 90 odsto sredstava za uvođenje nove opreme pasti na pleća vlasnika malih i srednjih preduzeća, jer svaki komplet košta između 1.000 evra i 1.200 evra.

Kovačević je naveo da će država za izgradnju nadstrešnice na pijaci Kalenić u centru Beograda izdvojiti 12 miliona evra u naredne dve, što znači da će nadstrešnica koštati 4.000 evra po kvadratnom metru, pošto je površina pijace 3.000 kvadratnih metara.

„Sa druge strane, kada vlast rasipnički prodaje našu dedovinu, onda to ceni 175 evra po kvadratnom metru, kao kada je prodat Sava centar, a za postavljanje streha plaćamo 4.000 evra po kvadratnom metru“, rekao je Kovačević.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da kvadratni metar nove kovid bolnice u Batajnici košta 1.170 evra, što znači da smo za novac od nadstrešnice na Kaleniću mogli da izgradimo 10.300 kvadratnih metara bolničkog prostora sa 570 bolničkih mesta“, rekao je Kovačević.

Kovačević je ukazao i na „jarbolizaciju“ Srbije, odnosno izgradnju jarbola, prvo u Beogradu, za šta je u budžetu ove godine izdvojeno pet miliona dinara, najverovatnije za projektnu dokumentaciju, i upitao „koja to projektna dokumentacija može da košta pet miliona dinara“.

„Iz budžeta je za 2021. godinu izdvojeno je 322 miliona dinara za projekat ’jarbolizacije’ Srbije – to je 2.400 kvadratnih metara novog bolničkog prostora sa 134 nove bolničke postelje, i to po računici predsednika Vučića“, zaključio je Kovačević.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu