KISIĆEVA: Ovaj talas se neće ugasiti, moguće je da se razbukti

Obavezno pročitajte

Kisićeva o trenutnoj situaciji

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da po svemu sudeći na jesen nećemo imati drugi talas virusa korona, već da ćemo u period drugih respiratornih infekcija ući sa ovim prvim, koji će se samo nastaviti.

Ona je za telegraf.rs rekla da teško da ćemo imati 28 dana bez novozaraženih, što je uslov da kažemo da je prvi talas epidemije završen. Kisić Tepavčević je ukazala da poslednjih nedelja imamo postepen pad laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom, ali da baš zato sada treba da smognemo snage da se bez ikakvog opuštanja i dalje pridržavamo svih mera, jer se pokazalo da su efektne. Ona je ukazala da može da se desi da se ponovo razbukti epidemiološka situacija, a da posebno zabrinjava činjenica da u zemljama u okruženju imamo trend porasta obolelih, objasnila je Kisić.

Naglašava i da svi građani koji odlaze u druge zemlje na odmor treba da znaju da je trenutno veća šansa da se zaraze tamo nego u našoj zemlji. Kisić Tepavčević je rekla da će se verovatno opet korigovati odluka o obaveznom negativnom PCR testu za državljane drugih zemalja i otkrila da imamo desetak pacijenata koji su u martu i aprilu imali korona virus, a onda se opet zarazili. Kao najveću nepoznanicu korona virusa ona je istakla dužinu imuniteta koju ima osoba nakon što je preležala bolest, naglasilja je Kisićeva.

Gojković: Ne treba krenuti u slavlje 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je situacija u Novom Pazaru pod kontrolom. „Trenutno na infektivnom odeljenju regionalne kovid bolnice u Novom Pazaru leže samo četiri pacijenta. Time se situacija u tom gradu može smatrati stabilnom. Ne samo kada govorimo o pacijentima u bolnici, nego i o novozaraženima„, kazao je Gojković i naglasio da je u poslednjih pet dana u Novom Pazaru zabeleženo pet novih slučajeva. Naveo je da stabilnija situacija u Srbiji ne znači da građani treba da krenu u slavlje. 

Još uvek smo veoma daleko od konačne pobede, ali nam ovo daje i motiv i želju i jednostavno svima nama podstrek da znamo da su ove mere koje su od strane Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije predložene dale rezultat„, istakao je Zoran Gojković. Naglasio je da se nada da će svi shvatiti da nas poštovanje mera vodi ka uspešnom završetku epidemije i pandemije. 

Kon: Kontrolni pregled važniji od kontrolnog testa

kisić,

 Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je za osobu koja je u izolaciji važniji ishod kontrolnog pregleda, nego rezultat kontrolnog pi-si-ar testa. „To je još od sredine juna nešto što je preporuka SZO, gde je jasno prikazano zašto se to radi. Ako imate simptome bolesti, oni su najznačajniji i ako ti simptomi prestanu posle 14 dana, nemate razloga da se testirate, jer čak i ako biste otkrili pozitivan nalaz na taj virus, ili na ostatak tog virusa koji se na pi-si-ar testu može naći, ne predstavlja virus koji je sposoban da nekoga zarazi„, rekao je Predrag Kon. 

Naglasio je da je mnogo bitan kontrolni pregled i da je daleko značajniji od kontrolnog nalaza. „Vi imate situaciju da može da bude negativan nalaz, a da čovek ima neke ozbiljne smetnje. I zato je taj kontrolni pregled nešto što je neophodno i samo lekar iz doma zdravlja je taj koji ga isključuje iz izolacije, eventualno napiše i odgovarajuću potvrdu o tome„, istakao je Kon.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAVEZ SRBA SLOVENIJE: Milica Đurđević nema podršku Srba iz regiona!

Savez Srba Slovenije oglasio se saopštenjem u kojem se kaže da Srbi u Sloveniji pomno prate poslednja dešavanja u...

Još priča na sličnu temu