ČEKA LI NAS OBAVEZNA VAKCINACIJA? Kisić: Zna se ko odlučuje i to da vam je svima jasno!

Obavezno pročitajte

Kisićeva o vakcinaciji

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 26.738 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.590 osoba od kojih je 287 pozitivno.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 703.246 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima su trenutno 143 pacijenta. U poslednja 24 časa preminulo je 7 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 605.

- Advertisement -

Na redovnoj konferenciji za medije doktorka Kisić Tepavčević odgovarala je na pitanja novinara, a jedno je bilo bazirano na vakcini.

Ko će odlučiti o njoj i na koji način, zanimalo je predstavnike sedme sile.

Vakcina

Vakcina, Foto: Tanjug / AP

– Pitanje imunizacije je jedno značajno zdravstveno pitanje isključivo takvo. Kada, kako i u kom momentu će se uvesti vakcina, da li će biti obavezna ili ne, ima jasan protokol koji je isključivo baziran na stručnim elementima. Nikakav drugi parametar i kriterijum ne može da dođe u obzir. Vakcina, iako su u ovom momentu veliki broj zemalja u trci, svi se trude da naprave što bezbedniju i efikasniju, jer je jasno kolike su potrebe, u ovom momentu nijedna vakcina nije napravljena niti je u fazi da bi mogla da se primi u nekom bližem vremenskom periodu. 

Ono što treba da bude svima jasno, sve vakcine koje su u upotrebi, su prošle sve kliničke procedure i kontrole i to su one koje se koriste u drugim zemljama, pre svega u EU. Nijedna vakcina, za sve bolesti, neće i ne može da bude primenjena ovde ukoliko nema sve odgovarajuće sertifikate, dok ne prođe sve procedure i u našoj agenciji za lekove, mora da bude maksimalno bezbedna i visoko efektivna. Nadamo se da će vakcina biti moguća do kraja godine, ne mi, već ceo svet, jer bi nas kao populaciju ojačalo. Ali, u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno. Nade se polažu u bar tri farmaceutske kuće, ali ne možemo da govorimo o nečemu što je izvesno.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšena veća grupa pedofila na teritoriji cele Srbije

Veća grupa pedofila uhapšena je danas u području cele Srbije u nastavku policijske akcije Armagedon. Slobode su lišeni seksualni predatori...

Još priča na sličnu temu