11.3 C
Belgrade
utorak, 26 oktobra, 2021

KINESKI DISIDENT PROGOVORIO, MEJNSTRIM MEDIJI PRENOSE: Znali su, još u novembru sam ih upozorio na Kovid 19!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Najpoznatiji kineski disident koji je prebegao u SAD upozorio je tamošnje obaveštajne službe još u novembru 2019. da se koronavirus širi u Vuhanu.

Kako tvrde američki mediji, to je bilo šest nedelja pre nego što su kineske vlasti objavile da je došlo do epidemije koronavirusa.

Vei Đingšeng, osnivač Kineskog demokratskog pokreta, otkrio je u novoj knjizi „Šta se stvarno desilo u Vuhanu“ da je prvi put čuo za „misteriozni novi virus“ na Svetskim vojnim igrama u oktobru 2019. godine u Vuhanu.

- Advertisement -

Nekadašnji insajder u Komunističkoj partiji Kine bio je, prema pisanju „Njujork posta“, zabrinut, te je upozorio američke obaveštajne službe na infekciju, kao i američkog političara koji je bio povezan sa predsednikom SAD, odnosno aktivistom za ljudska prava Dajmona Lijua.

Na pitanje da li su ga obaveštajne službe shvatile ozbiljno u vezi sa njegovim tvrdnjama o virusu u Vuhanu, Vei je kazao da „nisu bili mnogo zabrinuti“.

„Imao sam osećaj da nisu mnogo zabrinuti, tako da sam dao sve od sebe da im dam još detaljnije informacije. Možda nisu verovali da će vlada jedne zemlje želeti da prikrije ovako nešto. Tako da sam ponavljao u nastojanju da ih ubedim“, kazao je Vei.

- Advertisement -

On je naveo da je bio veoma zabrinut, jer je istakao „da na koji god način da je komunistički režim pustio virus“, imao je osećaj da „Zapad nije spreman“.

Kineski disident objasnio je da je saznao za virus preko njegovih kontakata u Pekingu koji se nalaze na visokim funkcijama u zemlji.

„Razgovarao sa Dajmonom i nekim drugim američkim političarima u Predstavničkom domu o opasnosti ove situacije. Tim razgovorima u novembru 2019. godine su prisustvovali i neki funkcioneri Bele kuće“, istakao je on.

Vei nije želeo da otkrije s kojim američkim političarom je bio u kontaktu.

„Nisam siguran da bi taj političar želeo da pričam o njemu. Međutim, želim da kažem da je bio političar na dovoljno visokoj poziciji da se dođe do predsednika SAD“, objasnio je ovaj disident.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti