KINA SE IZLEČILA: Agonija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji

Obavezno pročitajte

Po broju stanovniika druga najmnogoljudnija zemlja na svetu je Indija kojoj preti katastrofa opštih razmera. Imajuću u vidu da je Kina uspesno pobedila korona virus s obzirom na broj obolelih i zaraženih. Indija mora da se suoči sa najgorim izazovom. Kako izolovati milijardu gradjana?!

Indijski premijer Narendra Modi narednih dana da izađe kao pobednik, mora da pronađe rešenje za prevenciju virusa ili će njegov narod, celu naciju progutati COVID-19. Glavni problem je higijena i ogroman broj ljudi koji nemaju osnovne uslove za život.

- Advertisement -

Ono što je Modi mogao da uradi, uradio je. Međunarodni letovi neće biti dozvoljeni, železnica je stopirana. Uveden je policijski čas, ali tu se vraćamo na glavni problem. Samo u Mumbaju ima preko 25 hiljada beskućnika. Narod je gotovo nemoguće pozvati u samoizolaciju jer veliki deo stanovništva živi pod otvorenim nebom u nehigijenskim uslovima. U nekim sredinama ni kanalizacioni sistem nije uredjen, već kanalizacija teče u otvorenim kanalima. Što predstavlja dodatni izvor zaraze.

Umesto maski nose marame. Bolnice su prebukirane. Napravljene su privremene bolnice, koje otvaraju nove sa karantinskim krevetima. Nasumično ljude na ulicama kontrolišu i vrše preglede.

Indija ima razloga za zabrinutost, jer ako bi se najgori scenario ostvario Indija bi se borila sa medicinskom spremnošću. Higijena je i dalje zabrinjavajuća, Indija je gusto naseljena zemlja gde u velikim gradovima ima preko 20 miliona stanovnika.

Modi je izdao saopštenje, tj. upozorio naciju: „Odložite operacije, ako možete, ne opterećujte bolnice, potražite savet od porodičnih lekara ili na telefon.“ – rekao je.

Narendra Modi je 14. premijer Indije. Došao je na vlast 2014. godine sa velikim ambicijama, mnoge je uspeo da ostvari. Indija je postala lider u regionu, modernizovao je indijsku vojsku, proširio trgovinu. Aktivno je radio na razvijanju školstva i zdravstva. Sada je sve to moralo da stane. Čekamo da vidimo da li će ova pandemija biti njegov trijumf ili poraz jedne perspektivne nacionalne priče.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu